Blogi

7 Mindfulness myyttiä

7 yleistä myyttiä mindfulnessin harjoittamisesta, joita saatat pohtia hyvinvointi matkasi alussa (ja joita itsekin pohdin), Mindful -hetki podcast jakso #58.

Myytti 1: Mindfulness on vain meditointia 

Totuus: Tietoinen läsnäolo on kyky ja tapa, joka voi olla läsnä kaikissa arjen tavanomaisissa asioissa kuten hampaiden pesussa tai lounaan syömisessä. Tärkeintä on se miten teemme sen eli kuinka tietoisia ja läsnä olemme itse tilanteessa. Tuo mindfulness osaksi arkea, yksi asia kerrallaan. 

Myytti 2 : Meditoidessa pitää hiljentää kaikki ajatukset

Totuus: Ideana ei ole hiljentää aivoja vaan tulla tietoiseksi ajatuksista, hyväksyä ne ja päästää irti niistä. Irti päästämisessä auttaa huomion suuntaaminen takaisin takaisin hengitykseen tai kehoon heti kun huomaat, että huomio on siirtynyt ajatuksiin. 

Myytti 3 Mindfulness vie liikaa aikaa

Totuus: kun harjoitusta alkaa lisäämään arjen tavanomaisiin askareisiin ei mindfulness vie aikaa vaan enemmänkin pidentää ajantajua 

Tuo se osaksi arkea yksi asia kerrallaan esim. hetken hengittely päivässä tai vaikka yhden aterian syöminen tietoisemmin. Tärkeintä on säännöllinen harjoittaminen ja pienistä tavoista kasvaa uusi elämäntyyli.

Myytti 4 Mindfulness on pikaratkaisu kaikkiin ongelmiin

Totuus: Tietoisuustaidot voi olla arvokas työkalu stressin, ahdistuksen ja muiden haasteiden hallintaan, mutta se ei ole välttämättä kaikille sopivin ratkaisu. Sen hyötyjen näkemiseen vaaditaan aikaa ja johdonmukaista harjoittelua.

Myytti 5 Mindfulness on vain rentoutumista ja hyvää oloa 

Totuus: Vaikka tietoisuustaidot voi johtaa rentoutumiseen, niiden ensisijainen tavoite on lisätä tietoisuutta, huomiota ja läsnäoloa. Kyse ei ole pelkästään rauhallisen olon saavuttamisesta; kyse on täysipainoisesta osallistumisesta kokemuksiisi, olivatpa ne miellyttäviä tai haastavia.

Myytti 6 Täytyy meditoida pitkiä aikoja saadaksesi hyötyjä

Totuus: Vaikka pidemmät meditaatiohetket voivat olla hyödyllisiä, jopa lyhyet hetket tietoista läsnäoloa päivän aikana voivat tuottaa myönteisiä vaikutuksia. Kyse on tietoisen läsnäolon sisällyttämisestä päivittäiseen elämääsi.

Myytti 7 Täytyy olla tietynlainen ympäristö harjoittaaksesi mindfulnessia

Totuus: Tietoisuustaitoja voi harjoittaa missä tahansa, milloin tahansa. Et tarvitse rauhallista ympäristöä tai erikoisvarusteita. Voit harjoittaa tietoisuustaitoa kävellessäsi, syödessäsi, työskennellessäsi tai jopa tungoksessa. 

Uutena suosikkina itselläni on hengitysharjoitukset, joita on helppo tehdä oikeastaan missä tahansa – silmät auki tai kiinni. Hengitys myös tasapainoittaah hermostoa jo minuuteissa! → vinkkinä viikoittaiset hengitysharjoitukset instagramissa.