Hyväksi todetut tavat stressinhallintaan

Tämän päivän videossa kerron omat vinkkini stressin lievitykseen. Miten voisit tunnistaa paremmin stressin oireet? Entä miten lievittää stressin oireita?


Hyväksi todetut tavat stressinhallintaan:

  • Keskustele ja pohdi. Ajatusten jakaminen on terapeuttista ja keventää aivojesi taakkaa. 

  • Meditoi ja hengitä.  Usein hengitämme hyvin pintapuolisesti ja unohdamme syvään hengittämisen - tällöin kehomme on kokoajan hieman stressaantuneessa tilassa. Olen itse huomannut, että stressaantuneena pidätän hengitystäni, jolloin kehoni saa vähemmän happea ja stressaantuu vain lisää. Hengitä siis pitkään ja syvään ainakin 10 min ajan, sulje silmät ja keskity ainoastaan hengitykseen. Meditointi ja hengittäminen lievittävät lihasjumeja ja rentouttavat kehoasi.  

  • Joogaa.Tässä yhdistyy hienosti sekä meditointi että hengittäminen. Samalla liikutat myös kehoasi, mikä lisää endorfiineja ja hyvän olon tunnetta sisälläsi. Jooga on myös lempeämpi tapa urheilla silloin kun olo on stressaantunut eikä sen rankempi urheilu houkuta.

  • Kävele luonnossa. Metsä ja luonto on tutkittu stressinhallintamenetelmä, ja syksyllä jo pelkkä raitis kylmä ilma saa varmasti mielen virkistymään!

  • Juo kuppi rauhoittavaa teetä ja lue hyvää kirjaa - esimerkiksi kamomilla tee auttaa rauhoittamaan. Koukuttava kirja puolestaan saa aina ajatukset muualle niistä stressaavista asioista ja samalla sitä kehittää omaa mieltänsä.

  • Keskity yhteen asiaan kerrallaan. On turhaa – ja stressaavaa – pohtia kokoajan mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Myös pitkien to do -listan tuijottelu aiheuttaa varmasti vain lisää stressiä... Siispä aloita yhdestä asiasta, jonka hoidat ensin ja keskity siihen täysillä. Ainakin itselleni tämä on ehkä suurin tekijä stressin poistamisessa - kun olen kirjoittanut tehtävät ylös ja saanut yhden asian hoidettua, saan yleensä myös seuraavan aloitettua. Aloittaminen voi olla vaikeaa, mutta se helpottuu vain tekemällä. 

  • Vaali tätä hetkeä äläkä murehdi liikaa tulevaa. Tämä voi olla joskus hyvinkin vaikeaa, mutta totuus on se, että teet juuri NYT töitä tulevaisuutesi eteen - et eilen etkä huomenna. Jos eilen oli saamaton fiilis, aloita uudestaan tänään ja tee tästä päivästä parempi. Tee ensin edellä mainitut asiat ja tämä kohta on varmasti helpompaa. 

Lämmöllä,

Adama SofiaAdama Sofia Jallow