Blogi

Ei energiaa ja aina väsyttää?

Irti ainaisesta väsymyksestä: 9 tapaa boostata energiaa luonnollisesti, Mindful -hetki podcast jakso #62.

Moni ajattelee, että on normaalia olla kokoajan väsynyt. Todellisuudessa on täysin epänormaalia olla väsynyt kokoajan. 

Vähän aikaa sitten päätin, että haluan boostata energiatasojani isosti ja päästä eroon väsymyksen kierteestä! Olen aina ollut suht energinen, mutta huomasin, että jotain oli muuttunut kahden raskauden jälkeen. Saatoin herätä ajoissa ja olla energinen ensimmäiset aamun tunnit, mutta jossain kohtaa päivää iski väsymys. 

Tämä väsymys tuli tietynlaisina aaltoina niin, että olin väsynyt, sitten taas energinen ja yhtäkkiä taas väsynyt. En ymmärtänyt mistä tämä johtui ja turvauduin piristeisiin kuten liialliseen kahvin juontiin.  

Mindfulness on auttanut minua paljon tämänkin asian suhteen, sillä olen tullut tietoiseksi kehoni tarpeista ja siitä miten erilaiset asiat, tilanteet ja tapahtumat,  jopa ihmiset vaikuttaa energioihin. Myös kiertotietoisuus on ollut isossa osassa mitä tulee energiani boostaamiseen ja tässä jaksossa kerron siitäkin lisää. 

Onneksi on tosiaan olemassa monia tapoja boostata energiaa luonnollisesti ilman turvautumista keinotekoisiin piristeisiin! 

9 tapaa boostata energiaa luonnollisesti 

1. Riittävä uni
Ensimmäinen ja tärkein askel energiatasojen nostamiseksi on riittävä uni. Sori tylsää, mutta tästä ei pääse yli eikä ympäri, sillä vaikka tekisit kaikki seuraavat asiat alla, mutta unesi ei ole kunnossa, ei väsymys välttämättä poistu kehostasi kokonaan. Jokainen meistä on toki yksilö, mutta keskimäärin ihminen tarvitsee 7-9 tuntia unta. Myös säännöllisuus nukkumaanmenoajoissa ja heräämisessä on tärkeää, jos haluaa optimoida untansa. 

Itse olen melko aamuvirkku ja minun tulee mennä suht aikaisin nukkumaan (noin 21-22 aikoihin) jotta olen virkeä aamulla. Nukun yössä 8-9 tuntia ja huomaan selkeän eron energioissani jos nukun vähemmän. Silläkin on iso ero, että menenkö nukkumaan optimaaliseen aikaan 21.30 vai vasta 22.30, jolloin en ole kaikista pirtein aamulla. Yhdenkin tunnin heitto voi tosiaan vaikuttaa isosti ja siksi olisi tärkeää tulla tietoiseksi omasta unirytmista, unen tarpeesta ja siitä miten sitä voisi optimoida tarpeeksi. 

Tänä kesänä hankin itselleni myös Ouran, joka mittaa palautumista ja aktiivisuutta. Tästä sain paljon dataa, jota pystyin hyödyntämään entistäkin paremman unen saamiseksi. 

2. Vitamiini-tasojen testaaminen ja niiden parantaminen 

Yksi merkittävimpiä askelia energiani boostaamisessa oli se, että menin testauttamaan kaikki vitamiini ja mineraali-tasoni. Joskus väsymystä saattaa aiheuttaa tietyn vitamiinin tai mineraalin puutos ja yksi yleinen väsymyksen aiheuttaja on muun muassa raudanpuutos. Raskauden aikana rautatasoni olivat erityisen alhaalla ja niitä saatiin nostettua vahvan rautalisän avulla. Myös d-vitamiinitasot oli alhaalla ja niitäkin nostettiin d-vitamiinilisän avulla. 

Raskauden jälkeen jätin kuitenkin rautalisän, jatkoin d-vitamiinin syöntiä, mutta silti molemmat oli alhaalla. Vaihdoin laadukkaampaan valmisteeseen ja sain taas molemmat arvot ylös ja tämä tuntui heti myös olossani. 

Otan myös joka ilta magnesiumlisän, sillä se parantaa unenlaatua ja palauttaa lihaksia eli erityisesti jos treenaa paljon, kannattaa ottaa magnesium osaksi iltarutiineja. 

3. Liikunta tuo energiaa

Säännöllinen liikunta auttaa parantamaan verenkiertoa, lisäämään hapen saantia soluihin ja vapauttamaan endorfiineja, jotka lisäävät energiaa ja hyvänolon tunnetta.

Huomaan myös, että kun liikun säännöllisesti myös mielenlaatuni on positiivisempi ja parempi. Eron huomaa erityisesti kipeänä, kun ei pääse liikkumaan… 

4. Ravitsemus ja tasainen verensokeri

Perus vinkit “Syö terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, proteiinia ja terveitä rasvoja. Vältä sokeripitoisia ja prosessoituja ruokia, jotka voivat aiheuttaa energian laskua.” vie aika pitkälle, mutta mun yksi tän hetken top vinkki on se, että lisää päivään ainakin yksi smoothie. 

Olen taas rakastanut smoothiehin sillä niiden valmistus on niin helppoa ja mukaan voi heittää mitä tahansa kaapista löytyy. Suosikki komboni on tällä hetkellä: mango, banaani tai avokado (vaihtelen näitä), pinaatti, viherjauhe ja supervege protsku foodinilta, loraus mantelimaitoa, vettä ja sitruunaa. Super hyvä, helppo ja täynnä ravintoaineita! 

Lisäksi olen kiinnittänyt viime aikoina erityisesti huomiota verensokeriini, ettei se heittelisi niin paljon. Glukoosi ekspertit puhuu tästä paljon, mutta yksi tapa vähentää verensokerin nousua on juoda heti aamulla ennen aamiaista lasi vettä, jossa mukana on  omenaviinietikkaa (mulla käytössä foodin hunaja-inkivääri, jossa on vähän parempi maku kuin normaalissa). Tätä voi juoda vaikka ennen jokaista ateriaa, itse aloitin nyt aamuista. Aamuisin kannattaa valita joku suolainen aamiainen esim. Munakas eikä makeaa puuroa. 

Myös se mitä syöt ja missä järjestyksessä vaikuttaa verensokeriin; ensin tulsii syödä vihreät, sitten proteiini ja sitten vasta hiilarit. Banaani olisi hyvä syödä jonkun rasvan kuten pähkinöiden kanssa. Puuron kanssa sama juttu; mukaan rasvaa ja protskua niin verensokerit nousee vähemmän. 

Olen keskittynyt tällaisiin pieniin juttuihin omassa ravitsemuksessani ja huomaan ettei verensokerit heittele niin paljon kuin ennen eikä tule sitä ihme väsymystä yhtäkkiä kesken päivää, jonkun aterian jälkeen. 

5. Veden juominen

Riittävä veden juominen auttaa ylläpitämään kehon nestetasapainoa ja estää dehydraatiota, joka voi aiheuttaa väsymystä. Aivot ja koko keho on virkeämpi, kun juot tarpeeksi. Ekstrana iho, hiukset ja kynnet voi myös paremmin.  Huomaan heti, jos en ole juonut riittävästi ja siks pyrinkin juomaan sen suositellun pari litraa päivässä. Vinkkinä; osta kiva pullo, josta tulee juotua. Ostin vähän aikaa sitten 2 litran crazy ison pullon rustasta, josta on helppo seurata onko juonut tarpeeksi. Miinusta siitä, että pullo on muovia vaikkakin BPA vapaa, mutta käytössäni on myös lasisia ja metallisia pulloja eli mikä tahansa pullo käy, kunhan juot. 

6. Stressinhallinta

Liiallinen stressi voi uuvuttaa kehoa ja mieltä. Kokeile rentoutumismenetelmiä kuten joogaa, meditaatiota tai hengitysharjoituksia.

Vältä myös ylikuormitusta ja älä yritä tehdä liikaa kerrallaan. Aseta realistiset tavoitteet ja muista ottaa aikaa itsellesi. 

Löydä itsellesi paras tapa vähentää ja hallita stressiä, sekä sitoudu siihen niin, että se on osa tavanomaisia rutiinejasi ja päiviä. 

Ehkä jo arvasit mikä on minun lemppari? Meditaatio ja hengitysharjoitukset aamuisin pitää mut virkeänä ja boostaa energiaa isosti. Muutenkin viime aikoina olen keskittynyt siihen oikeanlaiseen energiaan ja sen luomiseen, tämä on iso työkalu siihen! 

Edellisessä jaksossa kerroin lisää näitä hyötyjä eli kannattaa kuunnella se. 

7. Vietä aikaa auringossa ja ulkoile paljon

Vietä aikaa ulkona päivittäin. Auringonvalo auttaa säätämään kehon sisäistä kelloa ja lisää energiaa eli vielä kannattaa nauttia näistä aurinkoisista syksyisitä säistä. Talvella mun pelastus on D-vitamiini, mutta myös valoterapia eli kotona multa löytyy lamppu, jota tuijotan aamuisin kun esim. Meikkaan. 

Meidän keho on luotu olemaan aktiivinen päivän aikana ja nukkumaan yöllä. Luonnollinen vuorokausirytmi perustuu suurelta osin valoon ja siksi auringonvalon puute pimeään vuodenaikaan aiheuttaa ongelmia kehon luontaiselle rytmille täällä Pohjoismaissa. Saattaa nukku huonommin ja on vaikeampi herätä, tuntee olonsa väsyneemmäksi kuin valoisampaan aikaan… siksi yleensä alan panostamaan ulkoiluun erityisesti ennen kuin talvi aikaa, mutta toki koko kesän.

 Myönnän, että talven pimeys on mulle haastavinta aikaa vireystilan suhteen ja siksi nämä kaikki muut keinot on isosti käytössä läpivuoden! 

8. Hyvä seura ja nauraminen

Ihmissuhteet on niin tärkeässä osassa mitä tulee meidän hyvinvointiin! Ne voi joko ottaa energiaa tai antaa sitä. Vaikka söisi kuinka hyvin ja liikkuisi niin jos ihmissuhteet on huonoja vie ne valtavasti energiaa. Kannattaa siis ehdottomasti kiinnittää huomiota siihen, millaista sinua ympäröivä energia on ja miten voisit vähentää huonoa energiaa (onko aika sanoa heipat jollekin?) ja miten voisit lisätä hyvää energiaa. Positiiviset ihmissuhteet antavat energiaa ja tukevat henkistä hyvinvointia.

9. Harrastukset ja nautinto

Tee asioita, jotka tuottavat iloa ja rentouttavat mieltäsi. Nautinto lisää energiaa ja vähentää stressiä, siksi on tärkeää muistaa myös nauttia elämästä!