Blogi

Vapaampaa, omannäköistä elämää

4 askelta kohti vapautta, Mindful -hetki podcast #41

Miten aloittaa matka kohti vapaampaa omannäköistä elämää? Vapaus on hyvin monimuotoinen asia ja merkitsee varmasti jokaiselle hyvin eri asiaa; jollekin se on pieniä arjen asioita ja jollekin isompaa kuten aurinkoisella saarella asumista. Tärkeintä onkin lähteä liikkeelle siitä, mitä se on sinulle? Kirjoita se ylös. 

Minulle vapaus on tietyllä tapaa noita molempia; tekemättömyyttä ja siellä rannalla makoilua, drinkki kädessä ilman velvollisuuksia… mutta sitten toisaalta taas se on sitä, että arjessa aikaa jää itselleni mieluisille asioille kuten liikunnalle ja lukemiselle, talousasiat on kunnossa ja saan tehdä intohimo-työtä, jossa saan toteuttaa luovuuttani ja rakentaa kokoajan jotain uutta inspiroivaa. Tällä hetkellä katson vapautta juurikin tästä näkökulmasta; miten toteuttaa vapautta arjessa pienten ja ehkä vähän isompienkin asioiden kautta? Ehkä tulevaisuudessa makoilen jossain palmun alla drinkki kädessä ja olen täysin vapaa kaikista velvollisuuksista, mutta tässä hetkessä tällainen vapaus on kaikista realisistinta. Koska vapaus on yksi isoimpia arvojani ja asioita, joihin panostan oikeastaan kaikessa, sillä uskon, että aika on ihmisten tärkeintä valuuttaa, niin olen matkan varrella oppinut monta tapaa jotka lisää vapautta arkeeni. Pääosin uskon vapauden olevan mentaalinen asia ja siksi aloitetaankin mielestä.

Rajoittavien uskomusten tunnistaminen: 

Uskotko sinä mahdollisuuksiisi? Koetko, että voit elää vapaampaa, stressittömpää ja elinvoimaisempaa elämää? Uskotko, että elämä voi olla juuri sun näköistä? 

Nämä oli kysymyksiä, joita kysyin itseltäni, kun rupesin yrittäjäksi seitsemän vuotta sitten ja pohdin millaista elämää haluaisin elää. Mieleni sanoi, että kuka nyt ostaisi palveluita näin nuorelta yrittäjältä? Miten voisin koskaan saavuttaa sitä mitä miehelläni on eli taloudellista vapautta. Tulin kuitenkin suht köyhästä perheestä, jossa työ oli aina ollut perus ysistä viiteen työtä, sitähän elämä olisi minullekin? Voit lukea koko tarinani täältä.


Arvojen mukainen työ: 

Koska työnteko on iso osa meidän arkea, vapauden toteuttaminen alkaa usein tästä. Miten työtä voi muokata omannäköiseksi ja omien arvojen mukaiseksi. Jos työ ei ole sitä, mitä haluat, voisitko vaihtaa työpaikkaa? Ennen kuin sanot “Adama, helppo sinun on sanoa työpaikan vaihtamisesta, kun olet yrittäjä ja teet intohimo työtäsi”.

Haluan pysäyttää sinut ja kertoa, että en ole aina ollut tässä tilanteessa. Olen ehkä aina ollut yritteliäs; aloitin työt jo 13-vuotiaana kahvilassa ja olen työskennellyt sen jälkeen mm. vaatekaupassa, postissa, numeropalvelussa, olen aina tehnyt paljon töitä talouteni eteen.


Arjen aikataulutus (2. osaa) 

Arjen yksinkertaistaminen ja priorisointi (1.osa)

Katso rehellisesti omaa arkeasi ja listaa kaikki asiat – siis ihan kaikki asiat ruuan suunnittelusta pyykinpesuun ja töihin – ja katso listaasi. Onko kalenteri ihan täynnä minuutilleen eikä tilaa ole käytännössä ollenkaan vapauden toteuttamiseen? Kartoitettuasi tämän, kirjoita ylös asioita, joita haluaisit tehdä ja priorisoida. Näkyykö näitä kalenterisi ensimmäisessä listassa?

Lopuksi listaa asiat, jotka on pakollisia (asioita, joista ei välttämättä pääse mihinkään kuten lapsien hoitaminen tai se työn tekeminen) ja koosta lista, jossa on nämä ja asiat, joita haluaisit priorisoida, mutta jotka eivät vielä näy nykyisessä arjessa. 

Sen jälkeen… 

Luo uusi joustava aikataulu: Yksi parhaista tavoista lisätä vapautta päivittäiseen elämään on luoda joustava aikataulu. Ok, velvollisuudet tulee hoitaa kuten se työ tai opiskelut ja ehkäpä lapsiin liittyvät jutut, mutta miten voisit lisätä joustavuutta aikatauluusi niin, että siellä olisi tilaa myös palautumiselle ja niille sinulle tärkeille jutuille? Pian kerron sinulle miten olen itse optimoinut arkeani paremmin ja vapauttanut aikaa viikoittaisesta aikataulusta. 

Kirjaa kalenteriin prioriteettisi: Määritä, mikä on sinulle tärkeintä, ja priorisoi aikasi ja resurssisi sen mukaisesti. Tämä auttaa sinua välttämään ylikuormitusta ja stressiä ja antaa sinulle vapauden keskittyä asioihin, jotka ovat todella tärkeitä.

Muista tauot: Säännölliset tauot päivän aikana voivat auttaa sinua latautumaan ja pysymään keskittyneenä sekä antaa sinulle vapauden levätä ja rentoutua, kun tarvitset sitä eniten. Palautuminen on iso tekijä mitä tulee meidän vapauden tuntemukseen, koska jos olo on kokoajan kiireinen ja stressaantunut ei varmasti tunne olevansa vapaa. 

Ja muista sanoa ei: opettele sanomaan ei asioille, jotka eivät vastaa prioriteettejasi tai arvojasi. Tämä antaa sinulle enemmän aikaa ja energiaa keskittyä asioihin, joista välität. Myös itsesi kanssa sovittu asia on yhtä tärkeä kuin yhtäkkiä eteen tupsahtanut kutsu  “talonyhtiön kokoukseen”.

Asioiden jakaminen ja/tai ulkoistaminen (osa 2.): 

Jos haluaa lisää vapautta elämään, tulee myös jostain luopua tai toisin sanoen jakaa jonkun toisen kanssa velvollisuuksia ja vastuita. Oli se sitten töissä tai vapaa-ajalla niin uskon, että monia asioita voisi elämästä karsia ja optimoida. 

Muista, että olit sä sitten yrityksen johtaja, yrittäjä tai äiti niin sun ei tarvitse tehdä kaikkea yksin metatyöstä käytäntöön. 

Olen ennenkin täällä tätä hokenut, mutta oma aikani, on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kun priorisoin omaa aikaani oli se sitten liikunnan tai ihan vaan levon parissa niin voin huomattavasti paremmin pitkällä tähtäimellä ja olen miljoona kertaa parempi äiti ja puoliso. Koko perhe voittaa, kun molemmat meistä – minä ja mieheni – saadaa myös omaa aikaa lapsiarjen keskellä. Tämä vaikuttaa vahvasti vapauden tuntemukseeni, kun saan toteuttaa itseäni yksin. Ja tässä taas avaimena on arjen aikatauluttaminen niin, että itselle jää ainakin muutama hetki olla yksin; välillä se on tunti ja välillä viikonloppu. Kaikki merkitsee. 

Mitä voisit poistaa arjesta kokonaan ja mitä optimoida?

Esim. minä ja mieheni koetaan kaupassakäynnin hyvin aikaa vieväksi ja turhaksi, joten tilaamme aina ruuat kotiin kauppakassina. Lisäksi suunnittelen viikon ruuat etukäteen ja meal preppaan pari ruokaa valmiiksi viikolle. Mikään ei ole mielestäni ärsyttävämpää kuin kauppaan meno, töiden jälkeen nälkäisenä ja sitten vielä kokkailu, joka vie käytännössä koko illan, jonka olisin voinut viettää vapaammin perheeni kanssa. 

Toinen tärkeä asia, johon olemme sijoittaneet on siivoja, joka käy 10 päivän välein siivoamassa kodin. Tämän ohella riittää vain nopea keittiön ja vessan imurointi tarpeen mukaan varsi-imurilla. Tämän tiedostan, että Suomessa siivooja on ehdottomasti kalliimpi ja ei välttämättä kaikille mahdollista ulkoistaa. Ennen siivoojaa meillä oli aina siivouspäivä, jolloin siivottiin yhdessä kaikki kerralla ja sitten muuten ylläpitoa ettei jokaiseen päivään menee aikaa siivoamiseen. Pyykkien suhteen toteutan tätä ja pesen viikon pyykit yleensä kerralla lauantaisin tai sunnuntaisin. Tämä rytmi kesti kauan saada, mutta nykyään se rullaa tosi hyvin ja säästää niin paljon aikaa viikosta! 

Töissä tykkään luoda sisältöä enemmän kerralla ja blokkaan kalenteriin aikaa isomman osion kerrallaan esim. podcastin käsikirjoituksiin, äänittämiseen jne. 

Somen rajoittaminen on isossa osassa mitä tulee nykyaikana ajan vapauttamiseen. Katso siis rehellisesti puhelimesi ruutuaikaa – mihin se menee ja kauanko vietät aikaa puhelimella? Voitko asettaa rajoituksen puhelimeesi, jotta aikaa vapautuu sinulle mieluisiin asioihin. 

Hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittaminen: 

Tietoinen läsnäolo on auttanut minua pysähtymään ja kuuntelemaan mitä aidosti haluan. Se on opettanut hyväksymään keskeneräisyyden, haasteet ja erottamaan valheelliset ajatukset aidoista tuntemuksista. Sen avulla pystyn keskittymään nykyhetkeen, mikä auttaa tuntemaan oloni vapaammaksi. Mindfulness -harjoitusten avulla olen myös vähentänyt yliajattelua ja tulevaisuuden murehtimista, jotka mielestäni ovat isossa roolissa mitä tulee vapauden tuntemukseen. Kun yliajattelemme asioita ja murehdimme turhia, on mahdotonta elää vapaata elämää sillä silloin miele on edelleen hallinnassa.  Itsestään huolehtiminen yleensäkin lisää vapautta elämään, sillä kun voit paremmin teet tietoisempia valintoja ja ylläolevat asiat on huomattavasti helpommin toteutettavissa. 

Extra-vinkit kohti vapaampaa omannäköistä elämää. Aloita näistä:

  1. Tunnista ja pohdi, mitkä tietyn elämänalueen osa-alueet aiheuttavat sinulle tunteen, että sinulla ei ole vapautta. Onko se työsi, parisuhteesi, taloudellinen tilanteesi vai jokin muu kokonaan?
  2. Aseta selkeät tavoitteet: Kun olet tunnistanut elämäsi osa-alueet, joita haluat muuttaa, aseta itsellesi selkeät ja saavutettavissa olevat tavoitteet. Nämä voivat sisältää esimerkiksi uuden työn löytämisen, sivutoiminnan aloittamisen tai budjetin laatimisen taloutesi hallitsemiseksi.
  3. Luo suunnitelma: Pilko tavoitteesi konkreettisiksi toimenpiteiksi ja luo suunnitelma niiden saavuttamiseksi. Tämä voi sisältää päivittäisen tai viikoittaisen aikataulun luomisen, uusien mahdollisuuksien etsimisen tai mentorin tai valmentajan avun hakemisen.
  4. Ota konkreettisia toimia: Kun sinulla on suunnitelma valmiina, on aika ryhtyä toimiin. Tämä voi sisältää vaikeiden päätösten tekemistä tai riskien ottamista, mutta on tärkeää ottaa aktiivisia askeleita kohti enemmän vapautta elämässäsi.
  5. Pidä motivaatio yllä: Vapauden lisääminen elämässäsi on matka, ja on tärkeää pysyä motivoituneena matkan varrella. Juhlista onnistumisiasi, pysy keskittyneenä tavoitteisiisi ja älä epäröi pyytää apua tai tukea tarvittaessa. 

Muista, että vapauden lisääminen elämässäsi on prosessi, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Mutta omistautumisen, sinnikkyyden ja valmiuden tehdä muutoksia avulla voit luoda elämän, joka tuntuu vapautuneemmalta ja täyttävämmältä.

Löydä lisää vinkkejä ilmaisesta työkirjastani, jonka avulla löydät työkaluja henkisen hyvinvointisi parantamisee, Stressittömämpi ja elinvoimainen elämä -kickstart.