Blogi

Päivä elämässäni

Rutiinit, lapsiarki, yrittäjyys ja terveys,

Mindful -hetki podcast #44

Millainen on päivä elämässäni? Tänään jaan teille hyvin yksityiskohtaisen kuvauksen tämän hetkisestä arjestani ja siltä miltä perus päivä näyttää. Olen kahden lapsen äiti, yrittäjä, puoliso ja myös liikuntaa rakastava henkilö, ja tämä kaikki vaikuttaa arkeeni.  Heti alkuun haluan sanoa, että jokainen päivä on hyvin erilainen, enkä halua missään nimessä, että kukaan vertaa itseään minun arkeeni. Jokaisella on niin eri elämäntilanne ja erilaiset resurssit elämässä, että on turhaa verrata itseään muihin.

Olen myös yrittäjä ja rakentanut tietynlaisen vapaamman elämäntyylin vuosien saatossa työni avulla. Se tarkoittaa, että minulla on tietynlaisia vapauksia arjessani verrattuna esim. sellaisen henkilön elämään, joka käy töissä toimistolla ysistä viiteen. Tämä varmasti on isoin eriäväisyys sellaiseen perus lapsiarkeen ja olen tästä vapaudesta hyvin tietoinen. 

Lisäksi olen henkilönä sellainen, että priorisoin aika ison osan arjestani hyvinvointiini ja se tietysti liittyy myös työhöni. En ehkä harjoittaisi niin säännöllisesti mindfulnessia, jos se ei olisi työtäni, siksi haluan mainita, että ei kannata senkään suhteen verrata omaa arkeaan minun arkeeni. Minulla se liittyy vahvasti työhöni ja tietysti olen myös vuosien varrella rakentanut ruutinini säännöllisiksi. 

Mutta tosiaan, idea tähän tuli siitä, kun tykkään itse katsoa youtubesta tällaisia “day in the life” tyylisiä jaksoja. Joten miksi en toteuttaisi vastaavaa ideaa podcastini puolella. Tämän jakson idea ei ole se, että alat toteuttamaan omaa arkeasi niin kuin minä tai, että tuntisit paineita arjen suunnittelusta, rutiineista tai hyvinvoinnista. Toivon, että voin tämän jakson avulla vähän valoittaa henkilökohtaista elämääni sinulle ja samalla antaa inspiraatiota vaikkapa niiden rutiinien rakentamiseen. 

Kerron tässä sellaisesta hyvin perus-päivästäni

Päivä elämässäni, jonka kaava toistuu suurimman osan viikosta. Niinkuin jo alussa sanoin, niin tietysti jokainen päivä ja viikko on erilainen. Joskus ollaan kipeinä, jolloin elämä ei todellakaan ole tämän perus rutiinin näköistä vaan silloin teen kaiken välttämättömän. Tällöin riittävän hyvä on tarpeeksi. Lisäksi joskus olen reissussa vaikkapa Suomessa ja työpäivät on kiireisiä, juoksemista paikasta paikkaan. Ja kyllä, välillä olen väsynyt ja energiat on vähissä ja silloin otan rennommin ja kuuntelen kehon tarpeita. Joskus se tarkoittaa pidempään nukkumista ja aamutreenin skippaamista.  Lisäksi kuuntelen vahvasti kiertoani, mikä tarkoittaa sitä, että ennen kuukautisia otan yleensä hieman rennommin, koska kehoni kaipaa enemmän lepoa.

Lisäksi vaikka suurimmaksi osaksi välttelen työntekoa iltaisin ja teen töitä noin kuutisen tuntia päivässä, on aikoja, jolloin istun yömyöhään tietokoneella ja näpyttelen työjuttuja, kun pitäisi olla jo nukkumassa. Välillä saatan myös katsoa myöhään ahh niin koukuttavaa Netflix-sarjaa, vain todetakseni, että menen aivan liian myöhään nukkumaan. Eli näitäkin päiviä mahtuu elämääni tottakai!


Tänä päivänä, kun lapseni ovat kaksi ja kolme -vuotiaita, on minulla suht selkeät rutiinit ja arki pyörii aika tasaisesti. Molemmat lapset nukkuu meillä hyvin ja suht samoja aikoja päivittäin, joka tietysti auttaa myös oman elämäni esimerkiksi aamujen optimoinnissa.  Näin ei kuitenkaan ollut muutama vuosi sitten, kun lapset heräili vielä öisin ja jolloin en todellakaan olisi herännyt aamulla kuudelta. Tässä tullaan taas siihen, että jokaisen elämä on eri tilanteessa ja siksi ei kannata itseään verrata muihin. 

Olen myös rutiinien ultimaattinen rakastaja ja tykkään järjestyksestä sekä tietynlaisesta kurista. Eli tästäkin syystä elämässäni on suht automatisoituja systeemejä ja rutiineita, joista pidän vahvasti kiinni. Koen, että rutiinit luovat minulle hyvinvointia ja tietynlaista mielen tasapainoa, jonka huomaan horjuvan heti, jos elämässäni ei ole minkäänlaista järjestystä. 

Mennäänpä siis itse perus päivän aikatauluun: 

6.00/6.30 herätys

Suurimman osan viikon aamuista tykkään aloittaa rauhassa yksin, mikä tarkoittaa sitä, että herään aikaisemmin kuin muu perhe. Meillä molemmat lapset nukkuu tosiaan yleisesti klo 7/7.30 asti aamulla, mutta poikkeuksiakin on, kuten muutama aamu sitten, kun Leona heräsi painajaiseen klo 4.00 ja tuli meidän viereen nukkumaan. Silloin en herännyt kello kuudelta vaan makoiltiin yhdessä sängyssä herätykseen asti. 

6.30-7 aamupesut, kehon kuuntelu, teen juonti rauhassa ja aamiainen

Pääosin kuitenkin, kun herään rauhassa, kuuntelen kehoani ja hengittelen hetken. Teen perus aamutoimet, juon mathca-latteni rauhassa ja syön aamiaisen ennen kuin lapset heräävät. Noin klo 7 alkaa yleensä kuulumaan ääniä yläkerrasta ja niinä päivinä, kun lähden pelaamaan tennistä (treeni alkaa joko klo 7.30 tai klo 8) lähden tässä kohtaa itse ajelemaan kohti tenniskeskusta ja mieheni herää lasten kanssa sekä vie heidät päiväkotiin klo 8.30.  

7.30/8.00 aamutreeni – joko tennis tai lenkki 

Olen aina ollut aamutreenaaja ja jos en liiku heti aamusti, jää usein liikunta tekemättä kokonaan. Siksi pidän tästä rutiinista kiinni ja ollaan mieheni kanssa jaettu lasten hoitoa niin, että hän vie lapset aina aamuisin päiväkotiin, jotta minulla aamut on vapaana ja minä haen lapset päiväkodista iltapäivällä.  Pari kertaa viikossa käyn pelaamassa tennistä joko klo 7.30 tai klo 8, noin tunnin ajan.  Jos en mene pelaamaan tennistä, lähden yleensä kävelylle tai juoksulenkille, mutta ensin vietän hetken aikaa lasten kanssa ja suuntaan meidän metsään kävelemään tai juoksemaan noin 40 minuutiksi. 

9.00/9.30 suihku, kylmäpulahdus ja meditointi + laittautuminen päivään 

Liikunnan jälkeen suuntaan suihkuun ja valmistaudun päivään. Toimistopäivinä lähden suoraan toimistolle ja istunkin koko päivän tietokoneella, mutta pääosin työskentelen kotona, joten jatketaan siitä miten päivä etenee koti-työpäivinä.  Eli siis suihku kotona ja tässä kohtaa teen päivän ensimmäisen meditaation. Ennen meditoin heti herättyäni, mutta tässä elämäntilanteessa olen huomannut, että tämä on paras aika minulle meditoida, kun kotona on hiljaista ja olen täysin yksin ilman häiriötekijöitä. 

Sen jälkeen yleensä laittaudun hieman päivään vaikka tekisinkin töitä kotoota. Olen huomannut, että kevytkin meikki, hiusten laittaminen ja kivat vaatteet, luo minulle niin paljon paremman ja energisemmän olon eli siitä syystä panostan tähän myös kotona. Lisäksi on paljon kivempi olla läsnä asiakastapaamisissa tai muissa palavereissa, kun tukka ei ole vain sotkuisella nutturalla, ainakin itse koen näin.  Yleensä tässä kohtaa juon myös kupin teetä tai välilä kahvia. Syön pienen snackin (tenniksen jälkeen on nälkä!) ja saatan selata hetken somea. 

10-12.00 töiden aloitus ja tärkeimmät työtehtävät ensin 

Vapaan aamun jälkeen aloitan työtä kurkkaamalla kalenterista mitä kyseiselle päivälle on suunniteltu ja mitkä on tärkeimmät työtehtävät. Vastaan myös nopeasti tärkeisiin viesteihin ja aloitan päivän tärkeimmästä työtehtävästä. Tämä on aikaa, kun laitan puhelimeni lentokonetilaan ja teen keskittynyttä työtä. 

12-12.30  lounas 

Minulla on työpöytä yläkerrassa ja tässä kohtaa siirryn alakertaan lounaalle. Yleensä olen meal preppaillut ruokia etukäteen, joka helpottaa kovasti tätä kohtaa päivästä, kun ei tarvitse miettiä, mitä ruokaa sitä nyt söisi vaan sen sijaan kaapista voi lämmittää suoraan valmiin ruuan. Ahh, meal preppailu on ehdottomasti yksi mun suosikki tapoja helpottaa arkea ja tuoda lisää tilaa kalenteriin. Joskus, harvoin kylläkin, kun en ole valmistanut ruokaa etukäteen, heitän pannulle kasviksia ja teen mitä tahansa mieleeni juolahtaa ja mitä löydän kaapista. 

Pyrin syömään lounaani aina ruokapöydän ääressä, tietoisesti ja keskittyen siihen. Ilman puhelinta tai läppäriä vain ollen läsnä ruokailuhetkessä ja tietyllä tapaa tämä on päivän kolmas mindfulness-harjoitus. Mutta taas muikkarina, että välillä tottakai syön itsekin kiireessä tai puhelin kädessä. Kaikki päivät on erilaisia! 

12.30-15.30 töitä

Lounaan jälkeen yleensä palaan takaisin töiden pariin ja riippuen taas päivästä, työstän joko jotain tiettyä projektia, äänitän podcasteja tai kirjoitan käsikirjoituksia seuraaville jaksoille, teen valmennus juttuja tms. 

Olen jo pidempään harjoittanut työn teossa tietynlaista “batch working” tyylistä työskentelyä, mikä tarkoittaa sitä, että rajaan aina kalenterista isomman “blokin” tietyn asian tekemiselle ja keskityn täysin siihen yhteen aiheeseen koko sen ajan. En niinkään pidä pitkistä to-do-listoista vaan tällainen työskentely tapa tuntuu itselleni parhaalta ja myös tehokkaimmalta. Jonain päivinä töitä on enemmän ja joskus taas vähemmän, mutta yleensä pidän työpäivät 5-6 tuntisina ja tykkään myös jaotella päiviä kategorioittain esim. Sisällöntuotantopäivä, valmennuspäivä jne. 

15.30 töiden lopetus ja kävely 

Tässä kohtaa tykkään lopettaa työpäivän menemällä ulos kävelylle. Tämän tavan lisäsin arkeeni vasta taannoin ja tämä on ollut yksi parhaimpia päätöksiä!  Ennen juoksin suoraan töistä hakemaan lapsia, työt vielä mielessä ja huomasin tämän myös omassa olossani. Oli haastavaa olla läsnä, kun työjutut pyöri vielä mielessä ja olo oli hektinen. Sen sijaan kävelyn aikana leho saa liikettä tietokoneella istumisen jälkeen ja mieli pääsee irtautumaan työstä ja voin olla täysin läsnä lapsilleni heti, kun tapaan heidät.  

16.15-18.00  hakemaan lapset päiväkodista ja päivällistä kotona 

Hakureissuun menee tällä hetkellä hiukan enemmän aikaa, sillä lapset on eri päiväkodeissa. Elokuussa onneksi molemmat hengailee sitten samassa paikassa, kun Noah sai vihdoin paikan meidän lemppari päiväkodista, joka sijaitsee viiden minuutin päässä meidän kotoota (siellä on mm. Jäniksiä ja vuohia pihalla, aww!) ja sitten hakureissut nopeutuu ainakin puoleen. 

Välillä saatetaan jäädä hetkeksi leikkimään päiväkodin pihalle, mennään puistoon tai sitten suoraan kotiin pihalle leikkimään. Hetken ulkona oleskelun jälkeen siirrytään sisälle käsien pesulle ja syömään. 

18.00-19.30 lasten iltakylpy, leikkimistä yläkerrassa ja iltasadut 

Ruokailun jälkeen leikitään yhdessä, pelataan jotain lautapeliä tai makoillaan sohvalla ja katsotaan lastenohjelmaa. Sitten iltakylpyyn, josta itseasiassa on tullut meille säännöllinen rutiini vasta tässä vuoden sisään, kun lapset alkoivat käymään säännöllisemmin päiväkodissa. Kylvyn jälkeen hetki keinumista, majan rakentamista tai renkaissa roikkumista meidän yläkerrassa, johon rakensin taannoin lapsille aktiivisemman leikkipaikan. 

Joka ilta ennen nukkumaanmenoa luetaan myös kirjaa yhdessä. Tämä on rutiini, jota äitini toteutti meille ollessani lapsi ja uskon, että sen vuoksi itsekin rakastan nykyään kirjoja ja tästä syystä haluan myös ylläpitää perinnettä/rutiinia omien lapsieni kanssa ja ehkä hekin inspiroituvat kirjoista. 

Ainiin, kerran viikossa tiistaisin käyn pilateksessa, joka on klo 18.00 eli silloin mieheni hoitaa yksin kaikki iltatoimet. Muuten hoidamme joko yhdessä tai minä hoidan yksin, riippuen taas vähän päivästä ja molempien aikatauluista. 


19.30 lapset nukkumaan 

Yleensä tässä kohtaa molemmat lapset on jo niin väsyneitä, että menevät helposti nukkumaan omiin sänkyihinsä. Ollaan pidetty kiinni tästä suht aikaisesta nukkumaanmeno rytmistä, sillä sen lisäksi, että molemmat lapset on väsyneitä tässä kohtaa, he myös nukkuvat aamulla seitsemään/puoli kahdeksaan asti ja heräävät virkeinä. 

Noah laitetaan ensin hänen omaan sänkyynsä ja kuopus on aina ollut meidän pieni happy buddha, joka nukahtaa heti sänkyyn laskettaessa. Leonalle puolestaan lauletaan muutama laulu, jutellaan hetki ja hänkin nukahtaa suht helposti. Nukuttamisen ja unien suhteen meillä ei ole koskaan ollut sen isompia ongelmia ja tästä olen tietysti todella kiitollinen, sillä varmasti jokaisen vanhemman unelma on nukkua hyvät yöunet. Tietysti pikkuvauvana, kun imetin molempia, heräilin parin-kolmen tunnin välein öisin ja unet oli katkonaisia, mutta noin puolen vuoden ikäisestä asti molemmat lapset on nukkuneet kokonaisia öitä omissa huoneissaan. 

20.00 dinneri miehen kanssa ja hengailua 

Yleensä tässä kohtaa, kun molemmat lapset nukkuu, on meidän aikuisten aika levähtää. Tästäkin syystä tykkään, kun lapset menee aikaisin nukkumaan niin ehditään miehen kanssa juttelemaan hetki rauhassa ja syömään yhdessä. Joskus tietysti illat on sellaisia, että ei ehditä syömään yhdessä, mutta pääosin pyritään pitämään kiinni tästä rutiinista, joka on kuitenkin käytännössä arkipäivien ainut aika, kun ehditään olemaan kahdestaan hetki.  Tässä kohtaa yleensä laitan myös puhelimen lentokonetilaan ja olen loppuillan täysin ilman puhelimen häiriöitä. 

Dinnerin jälkeen tehdään joko molemmat omia juttujamme (välillä mies tekee vielä töitä hetken), mutta pääosin pidetään illat vapaina töistä ja saatetaan katsoa yhdessä jotain sarjaa, jutellaan pidempää, käydään saunassa, luetaan kirjaa, mennään ajoissa nukkumaan tai sänkyyn ihan muuten vaan u know 😉 Eli taas hyvin riippuen illasta, mutta otetaan rennosti ja nautitaan rauhasta ennen nukkumista. 

22.00/22.30 nukkumaan 

Tykkään mennä aikaisin nukkumaan, sillä herään myös aikaisin. Puoli yksitoista on ihan viimeinen aika ja yleensä pyrin olemaan kympin aikaan sängyssä, joko luen hetken kirjaa tai menen heti nukkumaan. Liian usein menen kylläkin nukkumaan yksin, sillä mieheni tykkää valvoa myöhempään. Tästähän minä myös välillä valitan, mutta nykyään pidän kiinni omasta rutiinista ja priorisoin aikaisia unia, sillä aamulla olo on vaan niin paljon virkeämpi! Ja usein virkeämpi kuin miehellä eli hänen olisi vain hyvä kuunnella minua eikö 😉 Noh, onneksi välillä ja yleensä viikonloppuisin mennään myös yhdessä nukkumaan ja saadaan käpertyä toisiimme. <3 


Tällaiselta näyttää päivä elämässäni, minun ja meidän perheen perus arkipäivä. Tällaisen jakson tekeminen oli super hauskaa ja virkistävää, sillä tykkään itse kovasti kuunnella muiden elämän arjesta. On myös mielenkiintoista joskus palata itse tähän jaksoon. Elämä ja arki varmasti näyttää täysin erilaiselta vuoden tai viiden vuoden päästä tästä! 

Voit lukea lisää minusta täältä.