Blogi

Priorisoi itsesi

Näin asetat itsesi etusijalle ja priorisoit hyvinvointiasi isosti, Mindful -hetki podcast jakso #57.

Usein arjen kiireet ja velvollisuudet vie mennessään, mutta minulla on tärkeä muistutus sinulle: voit huolehtia itsestäsi samalla tavalla kuin huolehtisit läheisistäsi vaikka ympärillä tapahtuisikin paljon. 

Jokainen meistä varmasti tietää mitkä asiat tukee hyvinvointia.

 • Ihmissuhteet
 • Mielekäs työ
 • Inspiroivat projekti ja harrastukset
 • Stressinhallinta: mindfulness- ja hengitys
 • Riittävä lepo ja palautuminen
 • Liikunta
 • Ravinto 
 • List goes on.. 

Teoria on usein kaikilla hallussa, mutta tärkeintä on asioiden käytäntöön vieminen ja oikeanlaisten systeeminen rakentaminen (->kirja suosituksen tapojen ja rutiinien rakentamiseen; Atomic habits!). Joka tapauksessa, tärkeintä on itse tekeminen ja siksi tämän päivän jaksossa haluan jakaa tärkeimmät asiat, jotka auttavat sinua asettamaan itsesi etusijalle ja priorisoimaan hyvinvointisi kiireisenkin arjen keskellä. 

Aloita päivä “kirjautumalla omaan elämääsi, ei muiden”, priorisoi isesi ensin: 

Muutama vuosi sitten tein päätöksen, etten katso puhelintani aamuisin ensimmäiseen kahteen tuntiin. Somen sijaan aloitan aamun kirjautumalla omaan elämääni en muiden. Herään hieman aikaisemmin kuin muut perheenjäseneni (aina tämä ei ole mahdollista, mutta pääosin onnistuu) ja varaan aikaa aamurutiineilleni, jotka tukevat hyvinvointiani. Juon matchani rauhassa ja meditoin/hengittelen hetken. Tämä rauhallinen hetki auttaa luomaan positiivisen startin päivälle ja olo on aina paljon parempi, kuin silloin jos herään kauheaan kiireeseen. 

Silloin, kun en pysty heräämään aikaisemmin vaan aamu alkaa lasteni kanssa, en siltikään katso puhelinta ensimmäiseen kahteen tuntiin vaan hoidan lapset päivähoitoon ja sen jälkeen teen aamurutiini ennen kuin aloitan työt. Oli siis aikataulusi tai elämäsi millainen tahansa, pyri välttelemään aamuisin ulkopuolelta tulevaa viestitulvaa ja sovita aamuun itsellesi sopiva hetki, jolloin kirjaudut omaan elämääsi haluamallasi rutiinilla kuten meditoinnilla, kirjoittamalla, hengittelemällä jne. 

Suunnittele aikataulusi ja jätä tilaa hyvinvointisi ylläpitoon: 

Luin vähän aikaa sitten tekstin, jossa luki, että “aikaa ei löydetä vaan se luodaan” – ja mielestäni tämä pitää täysin paikkansa. Jos sanot, että sinulla ei ole koskaan aikaa itsellesi, ei sinulla tule koskaan myöskään sitä olemaan. Aikaa ei vain tupsahda jostain (vaikka niin usein ajattelemme) vaan aikaa tulee järjestää ja asioita tulee priorisoida, jos haluaa aikaa itselleen. Pitää luoda aikaa sille mikä tuo hyvää oloa. Kaikki muutos alkaa siitä, miten aikataulutat arkeasi ja miten sitoudut aikatauluusi.

Jokaisen viikon lopussa istun alas ja suunnittelen seuraavan viikkoni. Varaan aikaa hyvinvoinnilleni liikunnan muodossa esim. Pelaamalla tennistä pari kertaa viikossa ja tekemällä lihaskuntotreenin kotona kolmisen kertaa viikossa. Aikataulutan meditointi ja hengitysharjoitukseni sekä lisään lounasaikaan lyhyen kävelyn metsässä. 

Opettele varaamaan aikaa itsellesi tärkeisiin asioihin samalla tavalla kuin olisit varannut ajan tärkeälle tapaamiselle, priorisoi itsesi. Oli arkesi minkälainen tahansa uskon, että hyvällä suunnittelulla ja jättämällä tilaa myös muutoksille, saat myös priorisoitua omaa hyvinvointiasi kiireenkin keskellä. 

Aseta selkeät rajat eri elämän osa-alueissa : 

 • Oli kyse sitten työstä, vapaa-ajasta tai ihmissuhteista – opettele sanomaan ei asioille, jotka eivät tue hyvinvointiasi. Priorisoi tehtäviä ja velvollisuuksia ja muista, että et voi auttaa muita, jos et ensin auta itseäsi. Sanomalla ei asioille, jotka eivät palvele tavoitteitasi, luot tilaa asioille jotka taas ovat sinulle aidosti merkityksellisiä. 
 • Minulle tärkeimpiä rajan asetuksia ovat olleet työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen eli yksinkertaisesti se, että lopetan työt ajoissa ja pidän enemmän vapaapäiviä kuin ennen, sillä yrittäjänä työt ei oikeastaan koskaan lopu ja rajat on aina itse vedettävä johonkin. Laatu korvaa määrän tässäkin!
 • Toinen tärkeä asia, jota opettelin priorisoimaan on säännöllisestä nukkumaanmenoajasta kiinni pitäminen ja opettelin sanomaan ei Netflixin katsomiselle yömyöhään. Sen sijaan menen aikaisemmin sänkyyn ja luen hetken kirjaa, joka on myös yksi hyvinvointiani tukeva asia, sillä rakastan uuden oppimista. Viikonloppuisin voin katsoa elokuvaa myöhempäänkin, mutta arkena pidän tiukasti kiinni aikaisesta nukkumaanmenosta, sillä se vaikuttaa niin isosti energioihini. 

Priorisoi itsesi ihmissuhteissa

 • Asia, jolle opettelin sanomaan ei oli ihmissuhteet, jotka tuntuivat vievän enemmän kuin antoivat. Vaikka joistakin ihmissuhteista luopuminen olikin vaikeaa niin päätin jossain kohtaa, että jos huomaan, jonkun ihmisen vaikuttavan negatiivisesti vaikkapa mielenlaatuuni, niin mielummin olen ilman sitä ja keskitän energiani ihmissuhteisiin, joista tulee hyvä olo. Tämä on ollut varmasti yksi parhaimpia päätöksiä ja tänä päivänä olen hyvin tarkka ajankäytöstäni myös ihmissuhteiden suhteen.
 • Ihmissuhteet voivat olla hyvinkin antoisia, mutta ne voivat myös lannistaa meitä ja viedä turhaa energiaa, jota voisimme hyödyntää muualla. Yksi asia, jonka olen opetellut vasta viimeisen vuoden aikana on muiden miellyttämisestä irti päästäminen, sillä se oli pitkään asia, joka vaikutti negatiivisesti hyvinvointiini.
 • Miellyttäminen on melko yleistä etenkin meidän naisten keskuudessa ja siitä irtipäästäminen voi olla haastavaa. Opettelin kuitenkin itse vetämään rajoja esimerkiksi niin, että sanoin oikean mielipiteeni asioista, joista aikaisemmin olisin vaiennut vain siksi, että halusin miellyttää muita. Oman mielipiteen kertominen ja itsensä puolustaminen toki aiheutti myös konfliktejä, sillä aina kun joku miellyttävä alkaakin kertomaan mielipiteitään herättää se myös ihmetystä ja epämukavuutta. Silti mielestäni on tärkeää oppia puhumaan omaa totuuttaan ja kertomaan rohkeasti mielipiteensä myös ei niin kivoista jutuista, jotka saattaa kuitenkin vaikuttaa siihen omaan mielenlaatuun ja hyvinvointiin. 

Luo tavoitteet, jotka on linjassa isomman visiosi kanssa ja sitoudu toteuttamaan asioita, jotka vie sinut tavoitteeseesi 

Jos jotain olen oppinut tavoitteiden asettamisesta on se se, että tärkeintä on asettaa aidosti mieluisia tavoitteita, jotka myös inspiroi. Määritä itsellesi sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteet, jotka ovat linjassa arvojesi ja visiosi kanssa. Jaa nämä tavoitteet hallittaviin askeliin välttääksesi turhaa stressiä. Älä niinkään ajattele päämäärää vaan opettele nauttimaan itse matkasta ja päivittäisestä tekemisestä. Juhlista saavutuksiasi matkan varrella ja muista, että on ok muuttaa tavoitteitasi tilanteiden muuttuessa.

Oma hyvinvoinnin priorisointi on jatkuva prosessi ja siksi pienetkin muutokset päivittäisessä rutiinissa voi johtaa merkittäviin parannuksiin kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissasi. Ota askel kerrallaan ja ole itsellesi armollinen matkallasi kohti parempaa hyvinvointia. <3