Blogi

Hyvinvoiva äitiys

Näin selviydyt ruuhkavuosista lempeämmin, Mindful -hetki podcast #42

Mitä on hyvinvoiva äitiys? Kun puhutaan ruuhkavuosista, tarkoitetaan yleensä aikaa, jolloin olemme kiireisiä ja haemme tasapainoa työn, perhe-elämän ja muiden velvollisuuksien välillä.  Äitiydessä tämä voi tarkoittaa unettomia öitä, lasten koulunkäynnin tukemista, lastenhoito järjestelyjen suunnittelua, uran ja perhe-elämän tasapainottelua ja monia muita haasteita – henkisiä ja fyysisiä. 

Ruuhkavuodet on toki ihmisen haastavinta aikaa, mutta uskon vahvasti, että ruuhkavuosien ei tarvitse olla kärsimystä tai pelkkää kiirettä ja uupumusta.  Lapsiarjesta voi nauttia eikä sitä ruuhkavuosia tarvitse kulkea sumussa niin, että kun taaksepäin katsoo ei muista mitään koko niistä vuosista.

Tänä päivänä vanhemmat on uupuneimpia kuin koskaan, viimeisimpiä tutkimusten mukaan erityisesti hyvinvointivaltioissa kuten Suomessa.

Työelämän ja lapsiarjen yhdistäminen on  luonut erityisesti äideille tuplapaineita ja tästä syystä myös uupumus on lisääntynyt suuresti.  Voi olla haastavaa olla läsnä töissä, kun mielessä pyörii pienet lapset ja taas voi olla haastavaa olla läsnä lasten kanssa, kun mielessä pyörii työt ja kotitöiden lista. Lapsien sairastelut luo vielä extra-stressiä lapsiarkeen ja arjenhallinta voi tuntua kaaottiselta.

Silloin kun henkilö elää elämänsä rankinta aikaa, vaikkapa ruuhkavuosia, tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota omaan jaksamiseen, säännölliseen palautumiseen ja voimavarojen täyttämiseen. Varmasti moni tietää tämän, mutta voi olla haastavaa järjestää aikaa omalle hyvinvoinnille, kun arki on täynnä lasten tarpeita, koti- ja työvelvollisuuksia, muista ihmissuhteista puhumattakaan… 

Lista on varmasti pitkä, mutta uskon, että pienillä jutuilla, jokainen äiti voi olla hyvinvoiva äiti ja selviytyä ruuhkavuosista lempeämmällä otteella. 

Hyvinvoiva äitiys ja ruuhkavuosista selviytyminen. Käytännön vinkit:

Kuten olen monta kertaa maininnut, mindfulness on ollut itselleni yksi tehokkaimpia keinoja jaksaa ja selvitytyä ruuhkavuosista paremmin. Mutta on myös muita tapoja ylläpitää omaa hyvinvointiaan kiireisen lapsiarjen keskellä ja tänää tulen jakamaan sinulle vinkkejä sen suhteen.

1.Priorisoi ja karsi, laske omaa vaatimustasoa: 

“Sinun kiireinen arkesi on lapsesi lapsuus.”  Tämä lause jäi mieleen ylen artikkelista, joka käsitteli selviytymistä ruuhkavuosista. Silloin kun arki on kuormittavaa, on mielestäni tärkeää muistaa, että riittävän hyvä on tarpeeksi. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla ja joskus riittää, kun tekee vain ne välttämättömät asiat vaikkapa lastenhoitoo ja kodin ylläpitöön liittyen. On tärkeää oppia hahmottamaan mikä on välttämätöntä ja mikä ei, sekä päästää irti turhista asioista, jotka ei välttämättä tue tätä elämäntilannetta vaan kuormittaa entisestään… 

2.Tee pieni hyvinvointiteko itsellesi päivittäin:

Sen sijaan, että odottaa tulevia lomia tai sitä aikaa, kun lapset on isompia.. olisi tärkeää oppia palautumaan päivittäin – pienikin hetki riittää! Pieni hyvinvointiteko itsellesi voi olla vaikkapa muutaman minuutin hengittely, kävely luonnossa (kun joku muu on lasten kanssa), terveellisen lounaan syöminen rauhassa, meditointi tai liikunta. Hyvin pienikin asia, kuten muutaman minuutin hengittely palauttaa kehoa ja tasapainottaa hermostoa, jolloin jaksat kohdata lapsiarjen haasteet lempeämmin. Muista, että pienistä asioista kasvaa iso kokonaisuus. 

3. Pyydä apua ja järjestä omaa aikaa:

Niin usein me äidit ajatellaan, että meidän tulisi tehdä kaikki yksin. Tutkitusti äitien kontolle jää melkein kaikki lapsiarjen metatyö, joka jo itsessään kuormittaa paljon. Yksin ei tarvitse yrittää selvitä arjesta, vaan kaikki mahdollinen apu kannattaa hyödyntää, jotta voit myös ottaa omaa aikaa itsellesi. Jos kasvatat lapsia puolison kanssa, muista vaatia myös omaa aikaa. Tasapuolisuus ja yhteiset pelisäännöt puolison kanssa on avain hyvinvoivaan perheeseen.  Ja muista, että se ei tee sinusta yhtään huonompaa äitiä, jos otat itsellesi omaa aikaa  – päinvastoin! Hyvinvoiva äiti = hyvinvoivat lapset. Kuuntele jakso #34 Näin paransin ajankäyttöäni ja priorisoin oman hyvinvointia jos haluat kuulla lisää aiheesta.


4. Suunnittele etukäteen ja luo joustava aikataulu mahdollisuuksien mukaan. 

Katso kalenteriasi – onko siellä tilaa muutoksille ja hyvinvoinnillesi? Jos ei niin palaa kohtaan yksi ja pohdi mitä voisit karsia? Kuuntele jakso vapauden luomisesta ja opettele aikatauluttamaan arkeasi paremmin, jos se tuntuu siltä, että olet kokoajan juoksemassa paikasta a. paikkaan b. Lapsiarkeen voi luoda aikaa (ja vähentää stressiä!!) suunnittelemalla asioita etukäteen esim.  pakkaa asiat valmiiksi jo illalla, jotta aamulla ei tule kauhea kiire. Suunnittele viikot kalenteriin ja jätä sinne taukoja (karsi, jos jotain voi karsia). Suunnittele ja valmista muutama ruoka etukäteen viikolle. Tee yksi isompi ruokakauppa keikka tai tilaa ruuat kotiin kauppakassilla. Pieniä juttuja, joita optimoimalla pystyy tekemään lapsirjesta paljon mukavampaa! 


5. Älä vertaile itseäsi kehenkään muuhun! 

On tärkeää muistaa, että jokainen elämänvaihe on ohimenevä – niin on myös ruuhkavuodet. Vieläkin tärkeämpää on muistaa, että ei vertaile itseään turhaan muihin joko samassa elämäntilanteessa tai erityisesti eri elämäntilanteessa olevia. Vertailu aiheuttaa turhaa mielipahaa ja todellisuudessa kenenkään elämä ei ole täydellistä vaikka se somessa siltä näyttäisi. Kaikilla on hyvät ja huonot päivät. Voit katsoa videoni omasta matkastani videossa ”Muodonmuutokseni stressaantuneesta yrittäjä-äidistä elinvoimaisempaan elämään

6. Tule tietoisemmaksi itseäsi ja opettele kohtaamaan epämiellyttävät tuntemukset 

Jos jotain vanhemmuus on minulle opettanut on se se, että on tärkeää antaa tilaa myös epämiellyttävälle tuntemuksille. Niinkuin sanoin aikaisemmin, mikään ei ole täydellistä ja lapsiarki on täynnä haasteita. Epämiellyttäviä tuntemuksia tulee ja on tärkeää olla sivuuttamatta niitä, sillä silloin ne patoutuu ja saattaa aiheuttaa uupumusta vuosiakin myöhemmin ruuhkavuosien loputtua. Olen nähnyt tätä lähipiirissäni paljon; kun ruuhkavuosien aikana ei ole ollenkaan pysähdytty kuuntelemaan omia tuntemuksia tai kohdattu niitä, niin masennus on iskenyt vuosia sen jälkeen, kun ruuhkavuodet on ohi ja kaikki on helpottunut. Sisäinen patouma on alkanut purkautumaan ja tuntemukset tulleet rytinällä pintaa.

Mainitsin jo palautumisen tärkeyden lapsiarjen keskellä, mutta vielä tärkeämpää on oppia kohtaamaan omia tuntemuksiaan ja tulla tietoiseksi siitä mitkä asiat triggeröi ja miksi. Silloin haastavia tilanteita voi myös ruveta kehystämään uudelleen ja omaa sisäistä maailmaa voi vahvistaa niin, että ne lapsiarjen haastavat tilanteet ei tunnu niin kamalilta vaan niihin pystyy suhtautumaan lempeämmin. 

Haluatko lisää mindfulness vinkkejä joita äidinkin on aikaa toetuttaa? Tilaa tästä viikkokirjeemme.