Blogi

Arjenhallinta

6 tapaa, joilla järjestät aikaa hyvinvoinnille, Mindful -hetki podcast #46

Miten järjestää aikaa omalle hyvinvoinnille, kiireisen arjen keskellä?

Kiireinen elämäntyyli ja monet velvollisuudet voivat luoda tilanteen, jossa arjenhallinta ja oman hyvinvoinnin ylläpidosta huolehtiminen on haastavaa. Mistä siis löytää aikaa hyvinvoinnille? Aikaa ei riitä kaikelle, ja jokainen elämäntilanne on erilainen, mutta uskon vahvasti, että jokainen voi järjestää aikaa hyvinvoinnilleen oikean suunnittelun ja toimivien työkalujen avulla. 

Omaa ajankäyttöön kannattaa katsoa rehellisesti; mihin aikani menee juuri nyt ja miksi minulla ei ole ollut aikaa hyvinvoinnilleni? Voisiko jostain karsia ja ehkä puhelimen edessä vietetyn ajan voisi käyttää omaan hyvinvointiin, vaikkapa lepäämiseen tai siihen olemiseen?

Jos olet vasta aloittelemassa oman hyvinvoinnin ylläpitämisen, niin kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, vaan vähitellen. Mieti, mistä aloitat ja lähde siitä pikkuhiljaa liikkeelle. Liian suuret muutokset kerralla eivät ole yleensä pysyviä, vaan kaatuvat usein yhtä nopeasti kuin alkoivat. Pienetkin asiat, kuten lyhytkin hetki hengittelyä auttaa piristymään ja saamaan hyvän mielen.


Arjenhallinta kuntoon, tässä kuusi tapaa, joilla voit järjestää aikaa omalle hyvinvoinnillesi.

1.Priorisoi ja aseta mieluisia tavoitteita

Ensimmäinen tapa ajan järjestämiseen omalle hyvinvoinnille on priorisointi ja tavoitteiden asettaminen. On ymmärrettävä, että sinä olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi ja vain sinä voit tehdä muutoksen. 

Mieti, mikä on sinulle tärkeää ja mitkä asiat edistävät hyvinvointiasi. Pohdi arvojasi ja kirjoita ne ylös. Elätkö tällä hetkellä arvojesi mukaisesti? 

Aseta tavoitteita ja päätä, miten haluat käyttää aikaasi näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Kun tiedät, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, voit tehdä viisaampia päätöksiä siitä, mihin käytät aikaasi.

Nykyään minulle oman hyvinvoinnin priorisointi tulee suht automaattisesti, mutta näin ei ole ollut aina. Ennen priorisoin hyvin paljolti muiden tarpeita omieni edelle. Oma hyvinvointi oli se, josta useimmiten luistin, kun eteen tuli muita menoja. Jossain kohtaa kuitenkin ymmärsin, että jos en priorisoi omaa hyvinvointiani yhtä tärkeäksi kuin työtapaamista, jonka olen merkannut kalenteriini, en myöskään aidosti arvosta itseäni. 

Tavoitteita asettamalla opin myös suuntaamaan katseeni siihen, mitä kohti aidosti halusin mennä. Mielestäni tavoitteet voivat olla todella hyvä tapa asioiden priorisointiin, mutta ne tulee asettaa oikein. Aidosta halusta ja lempeydestä käsin, sillä mikään ei toteudu pakottamalla. 

Tutustumalla arvoihini ja siihen mitä hyvinvointi aidosti merkitsee minulle, opin asettamaan tavoitteita, jotka tuntuivat hyviltä ja joita myös halusin edistää arjessa. 

Aikoinaan, kun aloin priorisoimaan hyvinvointiani, keskityin etenkin toimivien aamu- ja iltarutiinien rakentamiseen. Panostin meditointiin, kirjoittamiseen ja monipuoliseen liikkumiseen. Kirjasin asiat kalenteriin ja pidin niistä kiinni, kuitenkin jättäen myös joustovaraa muutoksien sattuessa. Tärkeintä oli se, että otin asian vakavasti ja päätin ottaa vastuun omasta hyvinvoinnistani pieni askel kerrallaan. 


2. Karsi asioita ja opettele sanomaan ei 

Toiseksi, opettele sanomaan ei. Meillä kaikilla on rajallinen määrä aikaa ja energiaa, ja jos yritämme miellyttää kaikkia ja suostumme jokaiseen pyyntöön, voimme helposti ylikuormittua. Opettele tunnistamaan omat rajasi ja asettamaan terveitä rajoja. Joskus ei:n sanominen jollekin asialle tai pyynnölle tarkoittaa “kyllä” omalle hyvinvoinnillesi.

Se, että sanoo kaikelle kyllä, johtaa usein kiireeseen ja uupumukseen. Meidän ei tarvitse olla jokaiselle avuksi ja on tärkeää muistaa, että oikeastaan muille voi antaa vasta kun oma kuppi on täynnä. Muuten sitä löytää itsensä vain huonosta olotilasta, jossa energiat on imetty kuiviin. 

Karsiminen puolestaan on ahh niin vapauttavaa, kirjaimellisesti! Tämä liittyy tietyllä tapaa myös ensimmäiseen kohtaan, priorisointiin ja tavoitteiden asettamiseen. Kun karsit elämästäsi aikaa vieviä ja turhia asioita (joita ilman voisit oikeasti olla) vapautat elämästäsi niin paljon aikaa ja energiaa. Joskus vähemmän on enemmän ja jos olen jotain oppinut on se se, että joskus jostain tulee luopua, jotta voi luoda tilaa uudelle. 

Ei:n sanomiseen minulla on ollut jo pitkään hyvä muistisääntö; jos sisäinen tuntemus ei sano, että “HELL YES!” on vastaus yleensä “EI”. Tätä ajatusta hyödynnän oikeastaan kaikessa niin työssä kuin ihmissuhteissakin. 


3. Luo päivittäinen rutiini

Jos haluat luoda aikaa hyvinvoinnille, tulee sinun myös luoda päivittäinen rutiini, joka tukee hyvinvointiasi ja tavoitteitasi. Varaa tietty aika päivästä esimerkiksi liikunnalle, rentoutumiselle tai harrastuksille. Kun asetat tavoitteita ja olet pohtinut miten pääset tavoitteeseesi, pitäisi sinulla olla tietynlaiset askeleet edessäsi. Sijoita nämä askeleet päivittäisiin rutiineihin ja pidä kiinni suunnitelmasta.

Itselleni parhaita rutiineja ovat olleet aamurutiinit kuten meditointi, jolloin päivä lähtee käyntiin hyvällä energialla. Kuuntele aamurutiineistani kertova jakso tästä (linkki jaksoon). 

Muista, että pienetkin asiat ja muutokset riittää eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla. Jos haluat esimerkiksi panostaa terveelliseen syömiseen, valitse yksi ateria päivässä, josta teet erityisen terveellisen ja jonka syöt rauhassa ollen tietoisesti läsnä. Päivittäisen rutiinin luominen auttaa sinua priorisoimaan hyvinvointiasi ja varmistaa, että sinulla on säännöllisesti aikaa itsellesi. 


4. Valitse itsellesi paras aika toteuttaa hyvinvoinnin rutiineja 

Hieman aikaisempaan liittyen, voit rakentaa itsellesi sopivia rutiineja niin, että ne myös on helppo toteuttaa tämän hetkisessä elämässäsi. 

Käytä hyödyksesi aamut tai illat, riippuen oletko aamu- vai iltaihminen. Itse olen aamuihminen ja tykkään herätä aikaisin. Siksi myös hyödynnän aamun aikaiset tunnit omalle hyvinvoinnilleni ja liikun aina aamuisin, sillä muuten liikunta jäisi kokonaan tekemättä. 

Kuuntele tästä jakso, jossa kerron tarkemmin tämän hetken arjesta ja rutiineista (linkki jaksoon). 

Voit myös hyödyntää työmatkan siihen, että keskityt hyvinvointiisi. Voit keskittyä kehotuntemuksiisi, hengittää syvään muutaman kerran tai kuunnella hyvinvointiasi kohentavaa äänikirjaa. Jos kuljet julkisilla voit myös tehdä lyhyen meditaation bussin penkillä. 

Työpäivän aikana voit hyödyntää taukoja siihen, että hengität, teet hetken taukojumppaa tai olet hetken ilman virikkeitä. Pienetkin tauot palauttavat kehoa ja mieltä, siksi ne ovat niin tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. 

Pidemmän ruokatunnin aikana voi ehtiä kävelylle tai lounaalle ystävän kanssa. Molemmat vie ajatuksia hetkeksi pois työasioista ja keho palautuu. Itse tykkään silloin tällöin käydä lounaskävelyillä ja tunnen aina kuinka hyvältä se tuntuu kehossa sekä kuinka paljon keskittyneempi olen työpäivän loppupuolella. 

Taukojen pitäminen on tapa, jonka olen itse joutunut opettelemaan kantapään kautta. Työt ei lopu koskaan ja aina tuntuu siltä, että ei ole aikaa tauolle, mutta tietyllä tapaa taukojen pitäminen onkin tapa, joka on vain opittava ja kyse on siitä mihin priorisoit aikaasi, sillä jokaisella on varmasti viisi minuuttia aikaa itselleen lyhyenkin kahvitauon aikana.

5. Rajaa aikaasi teknologialta

Voisin väittää, että tänä päivänä yksi isoin hyvinvoinnilta aikaa vievä aikasyöppö on teknologia ja sosiaalinen media. Vaikka älypuhelimet ja sosiaalinen media voivat olla hyödyllisiä, ne voivat myös viedä paljon aikaa ja häiritä keskittymistä. Määritä tiettyjä ajanjaksoja päivästä, jolloin olet tavoittamattomissa ja keskityt omiin tarpeisiisi. Rajoita myös turhaa selailua ja aseta aikarajoja sosiaalisen median käytölle.

Puhelimesta näet ruutuaikasi ja nykyään voit myös asettaa itsellesi rajoituksia suoraan sovelluksiin. Itselläni on muun muassa tunnin rajoitus Instagramin käytölle ja pidän tästä tiukasti kiinni vaikka teenkin töitä somessa. 

Somen ja teknologian rajoittaminen vapauttaa aikaa ja energiaa, mutta se vaikuttaa myös keskittymiskykyyn joka puolestaan auttaa meitä voimaan paremmin. Aivot oppivat siihen, mitä niillä tehdään. Jos Tiktok-video kestää vaikka neljä sekuntia, ja videoita tulee selattua pari tuntia, se on aivoille opetussessio siitä, että neljä sekuntia on tarkkaavaisuuden kesto.

Ainakin itse koen oloni huomattavasti läsnäolevammaksi, kun olen rajoittanut erityisesti somen käyttöä. 

6. Muista, että kokonaisuus ratkaisee ja uusien tapojen rakentaminen vie aikaa

Vaikka jakson alussa sanoinkin, että jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja arjestaan, on myös tärkeää, että on armollinen itseään kohtaan. Muutos ottaa aina aikansa ja pienetkin hyvinvointia edistävät valinnat on eteenpäin. 

Hyvinvointi on kokonaisuus, joka koostuu monesta osasta. Tärkeintä on kuitenkin se sisäinen tunne, voitko itse hyvin ja miten voisit voida paremmin, jos et nyt juuri tunne niin? 

Kaikkea ei kannata tehdä kerralla, sillä usein liian isojen muutoksien tekeminen loppuu yhtä nopeasti kuin alkoikin. Tästä todistusaineistona kuuloista uuden vuoden lupaukset. 

Vaikka olisikin hyvä meditoida, liikkua, syödä hyvin, nukkua tarpeeksi, kirjoittaa, lukea, pitää huolta ihmissuhteista, joogata jne. – jokainen meistä tietää, että lista on niin pitkä, ettei kaikkea yksinkertaisesti voi tehdä. On valittava itselleen ja omaan tämän hetkiseen elämäntilanteeseen sopivat jutut ja niiden kautta tuot hyvää oloa itsellesi. 

Uusien tapojen saaminen säännölliseksi vie myös aikaa. Tavat jotka ovat osa elämääsi nyt, ovat kehittyneet vuosien varrella, joten miksi uusien tapojen muodostaminen olisi nopeampaa? Anna siis itsellesi aikaa toteuttaa uutta ja muista, että aina voi muuttaa ja muokata, jos jokin asia ei toimi. 

Mitä enemmän toimimme uudella tavalla, sitä enemmän vahvistamme aivoja ymmärtämään uutta tapaa toimia ja seuraavalla kerralla tekeminen helpottuu. On vain toistettava uutta tapaa mahdollisimman useasti ja jossain kohtaa huomaat, että hyvinvointi on osa tavallista arkeasi, yhtä automaattisesti kuin hampaiden pesu.