Blogi

Martta Jemina – Meditointi 101

Meditoinnin 101: Miten hyödyntää meditointia hyvinvoinnissa? haastateltavana Martta Jemina | Mindful -hetki podcast #71

Pieni rauhoittumishetki voi tulla todella tarpeeseen keskellä nykyajan hektistä arkea, joka on täynnä tehtävää ja valitettavasti myös huolia… Sen sijaan, että käytät pienen rauhoittumishetken puhelimen selailuun, kokeile lyhyttä meditaatiota. 

Mindfulnessia ja keskittymiskykyä kehittämällä vähennät stressiä, parannat itsetuntemusta, lisäät tietoisuutta ja edistät yleistä hyvinvointia. 

Tapoja meditoida on monia, ohjatuista ei-ohjattuihin, mutta kaikkien tapojen yhteinen tavoite on vahvistaa keho-mieliyhteyttä, kehotuntemusta ja läsnäolon tunnetta nykyhetkessä. 

Säännöllinen meditaatio parantaa keskittymiskykyä, vahvistaa stressinsietokykyä ja lisää sisäisen rauhan tunnetta, mikä tekee siitä arvokkaan työkalun nykyajan kiireiden keskellä.

Tällä viikolla podissa keskustelen meditoinnista Martta Jeminan, 8D-meditaatioiden kehittäjän kanssa. Kurkkaa viikon mindful -vinkki ja tietysti viikon podcast jakso jotka löytyy alta. 

Meditaatio – alkeet

Aloita meditoimalla vain lyhyt aika kerrallaan, esimerkiksi 5 minuuttia. Sen jälkeen voit pidentää aikaa vähitellen, kun olet tottunut harjoitukseen. Tärkeintä on löytää meditaatioon itsellesi sopiva tapa ja aika.

Aloita meditaatio näin

Asetu hyvään asentoon, voit istua tuolille tai vaikka sängyn reunalle. Voit laittaa halutessasi ajastimen päälle, jotta voit keskittyä täysin harjoitukseen ja unohtaa ajan kunnes kello soi.
 

Sulje silmät ja aseta kädet polville. Keskity hengitykseen ja syvennä sisäänhengitystä vähitellen. Yritä hengittää alas vatsaan asti (vatsa pyöristyy hieman) ja puhalla sitten hitaasti ilma ulos. Älä yritä kontrolloida hengitystä tai muuttaa sitä vaan rentoudu ja hengitä syvään luonnollisesti.

Kiinnitä seuraavaksi huomio kasvoihin. Rentouta ensin otsan lihakset, sitten silmienympärys ja lopulta kaikki kasvolihakset.

Skannaa koko keho varpaista päähän tai päästä varpaisiin, vieden huomion aina yhteen kehon osaan kerrallaan.

Palaa hengitykseen ja anna sen virrata luonnollisesti, huomioiden sen liikettä ja olemassa oloa.

Mikäli mieleesi nousee ajatuksia, anna niiden tulla, havaitse ne ja päästä niistä irti suuntaamalla huomio hengitykseen. 

Kun meditaatiotuokio on lopussa, hengitä pari kertaa todella syvään ja avaa silmät hitaasti.

Tärkeintä lopussa on kuulostella;

 mitä tunnen kehossani juuri nyt harjoituksen jälkeen?