Blogi

Menestys ja sen salaisuus

Estääkö epäonnistumisen pelko sinua menestymästä? Mindful -hetki podcast jakso #63.

Menestys on monille meistä houkutteleva tavoite, mutta sen saavuttaminen ei aina ole helppoa. Toki jokaisen on myös hyvä itse määritellä itselleen: mitä menestys on minulle? 

Itse uskon menestykseen, joka lähtee omasta sydämestä ja aidosta halusta toteuttaa oma unelmansa. 

Menestys on myös erilaista eri elämän osa-alueilla. Tässä keskityn erityisesti uralla menestymiseen ja hyvinvointiin. 

Mitä menestys on minulle? 

Kun itse pohdin sanaa menestys, tulee mieleeni ensin sana “vapaus”. Menestys on minulle sitä, että saan elää mahdollisimman vapaasti ja toteuttaa elämääni haluamallani tavalla. 

Kun katson uraani on menestys sitä, että työni on sellaista, jossa saan itse päättää ajankäyttöni ja työtehtävät. 

Menestys on minulle myös sitä, että saan nykyään toteuttaa intohimojani haluamallani tavalla ja rakentaa haluamiani projekteja. 

Menestystä voi mielestäni myös mitata niin, että onko onnistunut toteuttamaan omia unelmiaan ja elääkö nyt sitä elämää josta joskus haaveili? 

Seitsemän vuotta sitten nimittäin unelmoin tämän tyylisestä elämästä jota elän nyt; että olisi oma yritys, vapaus arjessa ja voisin hyvin kehossani ja mielessäni. En sano, että kaikki olisi täydellistä, mutta on monta asiaa joista tosiaan vain unelmoin, ollessani työssä, josta en tykännyt ja elämä ei vienyt eteenpäin. 

Joskus elämässä myös menestyy ensin yhdessä elämän osa-alueessa ja sitten toisessa jne. Kaikkea ei mielestäni voi tai kannatakkaan toteuttaa kerralla.  

Menestys ja elämä kokonaisuutena

Elämäni kokonaiskuvassa isoin kokemani menestys on juurikin luomani arjen vapaus. Yrittäjyyden saralla se, että olen onnistunut rakentamaan tästä itselleni päätyön ja kuljen koko ajan kohti unelmiani, mutta olen myös saanut toteuttaa jo monta unelmaani kuten oman hyvinvointi valmennuksen lanseerauksen ja vuoden hyvinvointipodcastin palkinnon saaminen yes girl podcastistämme.  Hyvinvoinnin saralla itselleni isoin menestys on se, että parannuin masennuksesta ja pääsin irti uupumuksesta.

On vielä monta asiaa, joissa haluan menestyä ja kuljen niitä asioita kohti kokoajan. Menestyminen on elämänpituinen matka ja uskon myös, että iso osa kokemaani  menestystä on ehdottomasti sidottu myös hyvinvointiin ja uskonkin, että oman hyvinvoinnin tulisi aina olla prioriteetti numero yksi, sillä kun itse voi hyvin, yleensä myös menestyy muilla elämän osa-alueilla. Ainakin se on todennäköisempää. 

7 -vuoden yrittäjyyden jälkeen mittaan toki menestystä myös hieman rahassa, sillä se kertoo parhaiten miten yrityksellä menee – numerot ei valehtele ja vaikka oma fiilis on todella tärkeä menestyksessä (siis se, että oikeasti tykkää siitä mitä tekee eikä työskentele burn outin partaalla) niin rahallinen menestys yleensä näyttää parhaiten ollaanko menossa oikeaan suuntaan yrityksen kanssa. 

Menestys, sen salaisuus lähtee epäonnistumisen pelon voittamisesta 

Matkalla kohti menestystä kohtaa yleensä monenlaisia esteitä ja haasteita, mutta yksi suurimmista esteistä on epäonnistumisen pelko tai se, että luovuttaa epäonnistumisen jälkeen. 

Menestyminen ei ole vain säännöllisen tekemisen tulosta, vaan se vaatii myös oman asenteen muuttamista epäonnistumisen suhteen. Usein unohdetaan, että jokainen menestyjä on kokenut lukuisia epäonnistumisia ennen lopullista onnistumistaan.

Nähdään vain lopputulos vaikka todellisuudessa ennen tuota upeaa lopputulosta, on myös monta “ei niin hehkeää” hetkeä, joista on pitänyt päästä kulkemaan eteenpäin. 

Olen itsekin epäonnistunut lukuisia kertoja matkallani – oli kyseessä sitten hyvinvointi, liikunnalliset tavoitteet tai menestyminen urallani, usko pois, epäonnistumisia on monia.

Menestys ja oppiminen

Vasta vuosien saatossa olen oppinut hyväksymään epäonnistumiset ja tietyllä tapaa, jopa odotan milloin taas epäonnistun ja saan jonkun hyvän opin menestymisen varrelle. 

Ihan vähän aikaa sitten epäonnistuin yhdessä yritykseeni liittyvässä asiassa ja tietysti alkuun se tuntui ikävältä, mutta hyvin pian ymmärsin taas epäonnistumisen merkityksen ja opetuksen, joka oli sen takana. 

Yrittäjyydessä mielestäni mikään ei ole tärkeämpää, kuin omista epäonnistumisista oppiminen ja tulevaisuudessa paremmin tekeminen. 

Jokainen menestynyt henkilö on kokenut epäonnistumisia matkallaan kohti menestystä. Epäonnistuminen ei ole este, vaan se on osa oppimisprosessia.

Epäonnistuminen opettaa meille arvokkaita läksyjä ja auttaa meitä kehittymään. Se antaa meille mahdollisuuden tunnistaa virheet ja parantaa suoritusta.

 Epäonnistuminen ei ole pysyvä tila; se on tilapäinen takaisku matkalla kohti tavoitteita ja menestystä.Se on jotain mitä ei voi välttää eikä sitä kannatakkaan välttää. 

Tärkeintä on jatkaa epäonnistumisesta huolimatta

Epäonnistuminen ei määrittele sinua, vaan se, miten reagoit siihen ja mitä opit siitä, niistä, tekee eron. Jos opettelet arvostamaan epäonnistumisia ja katsomaan niitä arvokkaina opin hetkinä, tulet myös menestymään, koska pääset eteenpäin paljon nopeammin kuin henkilö, joka jää jumiin epäonnistumiseen. 

Epäonnistumisia voi aina käyttää voimavarana matkallaan kohti menestystä.

Älä siis turhaan pelkää epäonnistumista, vaan ota se vastaan avoimin mielin. Kehitä asennettasi niin, että se kannustaa sinua jatkamaan, vaikka kohtaisitkin vaikeuksia. Jokainen askel eteenpäin vie sinut lähemmäksi tavoitteitasi, oli matkallasi sitten epäonnistumisia tai ei.

Menestymisen toinen salaisuus on säännöllinen tekeminen

Säännöllinen tekeminen on yksi menestymisen kulmakivistä. Se tarkoittaa jatkuvaa, määrätietoista työtä kohti tavoitteitasi, oli kyseessä sitten ura, terveys, ihmissuhteet tai mikä tahansa muu elämänalue. Ilman säännöllistä ponnistelua menestyminen jää usein haaveeksi.

Valitettavasti se, että tekee yhden asian kerran ei yleensä vie kohti menestystä vaan se vaatii toistoa. Ja säännöllisyyden keskelle mahtuu myös paljon epäonnistumisia, mutta on vain jatkettava säännöllistä tekemistä. Jokainen uusi hetki on uusi mahdollisuus onnistua. 

Säännöllinen tekeminen vaatii kurinalaisuutta ja omistautumista. Se tarkoittaa sitoutumista siihen, että teet tarvittavan työn päivittäin, viikoittain tai kuukausittain riippuen tavoitteistasi. Se voi olla pieniä askelia kohti suurta päämäärääsi, mutta nämä pienet askeleet kasaantuvat ajan myötä ja johtavat menestykseen.

Jos olen jotain olen oppinut elämäni niin se on se, että säännöllisyys on kaiken a ja o! 

Oli kyse sitten ihmissuhteista, tenniksen pelaamisesta tai mindfulness harjoituksista niin säännöllisyys on aina vienyt minua eteenpäin, kohti menestystä. 

Miten muuttaa tapoja säännölliseksi?

  • Ennakoi; tee nyt eikä huomenna valmiiksi asiat jotka voisit tehdä ensi viikolla! 
  • pohdi mitä epäsäännöllisyys on saanut aikaan?  Miltä saamattomuus tuntuu ja mitä se aiheuttaa? Listaa asiat ylös ja tuntemukset 
  • miltä tuntuu kun saat asioita aikaiseksi  listaa kaikki; mitä aikaansaaminen mahdollistaa sinulle? 
  •  sitoudu taas visioosi! 

Lopuksi

Menestymisen salaisuus ei ole mysteeri. Se piilee säännöllisen tekemisen ja kyvyssä jatkaa epäonnistumisesta huolimatta. Jokainen meistä voi saavuttaa menestystä, kun omistautuu päämäärilleen, oppii epäonnistumisistaan ja jatkaa eteenpäin. Muista, että epäonnistuminen on vain väliaikainen pysähdys, mutta sitkeys ja päättäväisyys vievät sinut lopulta kohti unelmiesi saavuttamista.