Blogi

Oman tarkoituksen löytäminen

Oman Tarkoituksen Löytäminen: Näin lisäät merkityksen tuntemusta elämääsi | Mindful -hetki podcast jakso #68

Elämä on kuin matka tuntemattomassa maailmassa, ja jokaisella matkalla on päämäärä. 

Kuten inspiroiva kirjailija ja puhuja Simon Sinek sanoo, “Find your why” – löydä oma tarkoituksesi. Tämä on avain merkityksellisempään elämään. Tarkoituksen löytäminen ei ole vain trendikäs idea, vaan se on voimavara, joka voi muuttaa elämän suunnan. 

Olin ihan varma, että olen tehnyt tästä aiheesta joskus podijakson ja järkytyksekseni en ole koskaan pyhittänyt yhtä kokonaista jaksoa tarkoitukselle. Itseasiassa tämä aihe oli myös ensimmäinen valmennukseni aikoinaan – nimeltään “Find your meaning”, joten onhan tästä oltava myös podcast jakso!

Hyvä elämä lähtee mielestäni tarkoituksen löytämisestä, sillä jos elämässä ei ole tarkoitusta (tai ei löydä sille tai itselleen sellaista) sitä tietyllä tapaa vain ajelehtii elämässä ilman sen merkityksellisempää tuntemusta, mm. Oprah sanoi näin yhdessä Super Soul – podcast jaksossaan. 

Merkityksellisyyden tunteminen on myös yksi tärkeimpiä hyvinvoinnin pilareita. Se on myös yksi osa-alue positiivisessa psykologiassa. Jos esimerkiksi oma työ tuntuu merkityksettömältä, alkaa yleensä oma hyvinvointikin rapistua. Jos elämä kokonaisuudessaan tuntuu merkityksettömältä, keikutaan masennuksen ja uupumuksen partaalla. Muistan tämän itse, kun aikoinaan kärsin masennuksesta ja en tuntenut merkityksellisyyttä sekä olin hukassa tarkoitukseni kanssa…

Tarkoituksen ja merkityksellisyyden tunteminen on ihmiselle varmasti tärkeimpiä asioita, mihin kannattaa suhtautua vakavasti ja selvittää se oma tarkoitus ja mikä tuottaa merkityksellisyyttä? Nämä kaksi asiaa tarjoaa syitä elää ja yleensä silloin, kun ihminen ei enää tunne, että elämässä on tarkoitusta myös oma elämänhalu hiipuu.. 

Usko tai älä, olen nähnyt tämän elämässäni valitettavan monta kertaa.

Tarkoituksen löytäminen on elintärkeää, mutta lisäksi se vahvistaa meidän merkityksellisyyden tuntemusta  ja ymmärrystä siitä, miksi ihmeessä olen syntynyt tähän maailmaan?  

Uskon myös vahvasti, että jokaisella meillä on tietty tarkoitus tässä maailmassa ja jokaisen sielu on tullut tänne tietyn tehtävän kanssa. Henkistä I know, mutta uskon tähän vahvasti, ettei mikään ole sattumaa. 

Tässä jaksossa pohdin sitä, mitä tarkoitus on ja miten sitä voi löytää sekä toteuttaa omassa elämässä?

Miksi tarkoituksen löytäminen on tärkeää?

Oman tarkoituksen löytäminen antaa elämällemme merkityksen ja suunnan. Kun tietää, miksi tekee asioita, päivät saa erilaisen tarkoituksen. Tarkoituksen puuttuessa saattaa tuntua siltä, että eksyy elämän polulta. Kun ymmärtää, miksi on olemassa, voi tehdä päätöksiä, jotka on linjassa sen kanssa. 

Tarkoitus antaa syyn nousta aamuisin innostuneina ja motivoituneina. Se auttaa voittamaan vaikeudet ja selviytymään haasteista, koska tietää selkeämmin, mihin on menossa tai mikä merkitsee. 

Tarkoitukseen liittyy vahvasti myös se, miten voi auttaa muita (oli kyseessä sitten työ tai oma perhe) ja yleensä tarkoituksen tunteminen on jotain suurempaa kuin me itse. Se voi olla jotain mitä kokee vaikkapa vanhempana (tarkoitus joka liittyy lapsen kasvattamiseen) tai vaikka uralla tarkoitus toteuttaa tiettyjä tavoitteita.

Tästä syystä esimerkiksi maailmassa on tuhansia uskontoja ja ihmiset kääntyy niiden puoleen; uskonnot saattaa tarjota tarkoitusta ja merkityksellisyyttä elämälle. 

Vaikka en itse ole niinkään uskonnollinen, on henkisyys tarjonnut minulle tietynlaista tarkoitusta ja merkityksellisyyttä tässä elämässä. Podijaksossa ajatuksia lisää tästä. 

Tarkoitusta voi kuitenkin löytää muualtakin kuin uskonnoista ja henkisyydestä… 

Miten löytää oma tarkoitus?

Oman tarkoituksen löytäminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista. Se vaatii itsetutkiskelua ja syvää pohdintaa omista arvoista, intohimoista ja vahvuuksista. 

Itseltään voi kysyä; mikä saa minut syttymään? Mitä rakastin tehdä lapsena?

Tarkoitus on yleensä jotain, missä tuntee olonsa kotoisaksi. Se antaa  iloa ja tyydytystä, ja siinä on elementtejä, joita voi käyttää palvellaksemme muita. 

Yleensä se on myös asia, jossa yhdistyy omat vahvuudet, intohimo ja kutsumus. Jokaisella meillä on olemassa oma uniikki kyky, jonka voi tuoda näkyväksi tähän maailmaan. 

Tässäkin asiassa mindfulness eli tietoisuustaidot on olleet isona apuna, kun itse aikoinaan pohdin omaa tarkoitustani. Kun tulee tietoiseksi siitä, missä on hyvä ja mistä nauttii sekä mitä voi tuoda tähän maailmaan, on myös helpompi hahmoittaa ja tarttua omaan tarkoitukseen.

Kerron jaksossa tarkemmin miten löysin oman tarkoitukseni ja mitä se tarkoittaa minulle sekä miten toteutan sitä nykyään elämässäni. 

Tarkoituksen löytäminen, pohdi seuraavia kysymyksiä: 

  1. Missä olet hyvä (mikä on SINUN uniikki kykysi??)
  2. Mistä olet intohimoinen ja/tai mitä haluaisit oppia intohimoisesti?
  3. Miten voit hyödyntää intohimoasi muiden hyväksi?

INTOHIMON JA TARKOITUKSEN EROTTAA SE MITEN VOIT HYÖDYNTÄÄ INTOHIMOASI MUITA VARTEN.

—> Hyödyllinen tehtävä on esimerkiksi Japanilainen IKIGAI – auttaa pohtimaan vielä syvemmin näitä asioita. 

On tärkeää pysyä avoimena ja antaa itselleen aikaa löytää oma tarkoitus, koska se voi kehittyä ajan myötä. Tärkeää on myös muistaa, ettei tarkoitus ole aina välttämättä “koko maapallon pelastaminen” vaan se voi olla jotain hyvin pientäkin elämässä. 

Miten tarkoituksen löytäminen lisää merkityksellisyyttä elämässä?

Kun olet löytänyt oman tarkoituksesi, voit alkaa elää sen mukaisesti. Huomaat, että arvosi näkyvät entistä enemmän arjessasi ja valinnoissasi. Arvojen mukainen elämä lisää myös onnellisuutta ja tyytyväisyyttä. 

Tarkoituksen mukaan eläminen voi tarkoittaa uravalintoja, harrastuksia tai jopa vapaaehtoistyötä, jotka ovat linjassa tarkoituksesi kanssa. 

Kun teet asioita, jotka ovat meille merkityksellisiä, tunnemme olevamme elossa ja täytämme sydämemme ilolla. Lisäksi tarkoituksesi voi auttaa sinua asettamaan selkeitä tavoitteita ja saavuttamaan ne, koska tiedät, miksi ne ovat sinulle tärkeitä sekä osaat hahmottaa selkeämmin askeleet, jotka vie kohti päämääräsi.

Oma tarkoitus, avain merkitykselliseen elämään

Oman tarkoituksen löytäminen on avain merkityksellisempään elämään. Se antaa suunnan, voimavaroja vaikeuksien voittamiseen ja iloa jokapäiväiseen elämään. Tarkoituksen löytäminen vaatii itsetutkiskelua ja pohdintaa, mutta se on vaivan arvoista. Silloin kun elät oman tarkoituksen mukaisesti, koet syvempää merkityksellisyyttä ja tyydytystä. 

Kun mietit omaa elämänpolkusi suuntaa, muista pysähtyä hetkeksi ja pohtia: Mikä on minun tarkoitukseni? Kun löydät sen, voit alkaa elää merkityksellisempää ja täyttävämpää elämää.