Blogi

Mindfulness 101

Mindfulness 101: Vinkit tietoisempaan elämään | Mindful-hetki podcast jakso #67

Nykymaailmassa, joka saattaa tuntua kiireiseltä ja stressaavalta, mindfulness tarjoaa arvokkaan tavan pysähtyä, hengittää syvään ja olla yhteydessä itseensä.

Tässä jaksossa kerron sinulle, mitä mindfulness on, miten voit hyödyntää sitä ja saat myös käytännön vinkkejä ja työkaluja, jotka auttavaa sinua tulemaan tietoisemmaksi ja tasapainoisemmaksi. 

Mindfulnessin perusajatus on tietoiseksi tuleminen ja hetkessä eläminen

Mindfulness on tietoista läsnäoloa, tietoista havainnointia ja hyväksymistä siitä, mitä tapahtuu nyt, tässä hetkessä, ilman tuomitsemista. Se on kykyä pysähtyä ja tarkkailla omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia uteliaana tarkkailijana. Tämä perusajatus auttaa meitä löytämään rauhan ja hyvinvoinnin keskellä kiireistä arkea. 

Mindfulness on tunneälyä, omien käytösmallien havaitsemista ja niistä tietoiseksi tulemista. Se on itsensä kehittämistä ja mikä tärkeintä itseensä tutustumista. Muutos parempaan alkaa aina sinusta ja siksi tietoisuustaitojen harjoittaminen onkin tärkeintä aloittaa itsestään. Vasta sen jälkeen tietoisuustaitoja voi opettaa esim. lapsille tai muille läheisille. Kaikki lähtee ensin sinusta ja toki harjoittaminen on elämänpituinen matka. 

Miten hyödyntää mindfulnessia arjessa, kohtalaisen helposti? 

Paras ja helpoin tapa tuoda tietoisuutta arkeen on yhdistää se tavanomaisiin asioihin, joita jo teet arjessasi. Mindfulness ei siis ole vain muodollisia harjoituksia kuten meditaatiota vaikka näin usein luullaankin.

a) Päivän aikana tuo tietoisuutta hengitykseen: Yksi helpoimmista tavoista (ja myös oma suosikkini) harjoittaa mindfulnessia on kiinnittää huomiota hengitykseen. Hengitys on aina mukanasi ja voit kiinnittää siihen huomiota vaikka silmät auki Pysähdy hetkeksi ja tunne, miten ilma virtaa sisään ja ulos kehostasi. Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa sinua rauhoittumaan ja keskittymään.

b) Tuo tietoisuutta ruokailuun: Kokeile syödä ainakin yksi päivän ateria ilman ulkoisia häiriötekijöitä, kuten televisiota tai puhelinta. Kun syöt, kiinnitä huomiota jokaiseen puraisuun. Laske haarukka suupalojen välissä. Tarkkaile makuja, tuoksuja ja tekstuuria. Tämä voi olla alkuun haastavaa ja jopa epämukanaa etenkin jos olet tottunut syömään aina jonkun ärsykkeen parissa, mutta toistamalla tätä, tapa myös helpottuu ja syöminen muuttuu nautinnoksi sekä opit tunnistamaan. Huom! Tietoista syömistä voi harjoittaa myös kiireessä eli tilanteen ei tarvitse olla täydellisen rauhallinen hetki. 

c) Tuo tietoisuutta arjen siirtymähetkiin: Päivässä on paljon siirtymähetkiä; liikut kotoa töihin, töistä ehkä päiväkotiin, harrastuksiin, opiskeluihin jne. Siirtymähetki on hetki, kun siirryt paikasta a) paikkaan b) ja samalla myös tietynlainen energia muuttuu. Näihin hetkiin voi tuoda tietoisuutta niin, että kääntyy kohti omaa kehoaan ja kysyy itseltään (kiireenkin keskellä), että mitä tunnen kehossani juuri nyt kun siirryn tästä paikasta seuraavaan? Mikä on energiani? Mitä tarvitsen juuri nyt? 

Mindfulnessin muodollosia harjoituksia

a) Meditaatio: Varmasti kaikista tunnetuin tapa harjoittaa mindfulnessia on meditointi. Eikä ihme, sillä se on myös tutkitusti yksi parhaita tapoja vähentää stressiä, ahdistusta ja vahvistaa itsetuntemusta. Aloita lyhyillä päivittäisillä meditaatioharjoituksia mielen ja kehon rauhoittamiseen sekä tietoisuuden lisäämiseen. Myös epämiellyttävä saattaa nousta pintaan ja se on täysin normaalia, kun hiljennytään itsensä äärelle ja padotut tai tiedostamattomat tuntemukset saattaa nousta. Tärkeintä on havaita kaikki tuntemukset ja hyväksyä ne sellaisenaan, muuttamatta niitä. Opettele istumaan epämiellyttävän kanssa ja annat tilaa myös miellyttävälle.  Voit käyttää äänitteitä tai sovelluksia, jotka ohjaavat sinua meditaation alkuun, mutta jossain kohtaa kokeile harjoitusta myös ilman äänitettä. Löydät täältä maksuttoman meditaationi.

b) Tietoinen vuorovaikutus: Varmasti jokaiselle hyödyllinen tapa, on tuoda tietoisuutta siihen miten on vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Miten puhut? Kuuntelet? Ja olet läsnä?  Kuuntele toista ihmistä täysin läsnäolevana. Älä mieti samalla omia vastauksia, vaan anna toiselle tilaa ja huomiotasi. Tämä vahvistaa ihmissuhteitasi ja lisää ymmärrystäsi itsestäsi ja muista. Erityisesti lasten kanssa super taito!

c) Tietoinen liikkuminen: Liikuntaa voi harrastaa joko niin, että ei kuuntele omaa kehoaan yhtään ja tekee liikunnalla hallaa keholleen esim. liian raskas liikunta, silloin kun keho oikeasti kaipaisi lepoa. Tietoista liikkumista voi mielestäni toteuttaa oikeastaan missä tahansa liikunta muodossa, mutta helpointa se saattaa olla rauhallisemmissa liikuntamuodoissa kuten joogassa, tai chi’ssä, uimisessa, sillä silloin pystyt paremmin keskittymään kehosi tuntemuksiin. Tietoisempi liikunta auttaa sinua yhdistämään kehon ja mielen.

Yhteenveto

Mindfulness tarjoaa mahdollisuuden elää elämää tietoisemmin ja läsnäolevampana. Se auttaa hallitsemaan stressiä, lisäämään keskittymiskykyä, pysähtymään hektisessä maailmassa ja lisäksi se parantaa ihmissuhteita. 

Muista, että mindfulness on kyky, joka on jo sinussa ja jota voit kehittää ajan ja harjoituksen myötä. 

Aloita pienin askelin ja anna itsellesi lupa tehdä virheitä matkan varrella. Kun omaksut tietoisen läsnäolon elämäntavaksesi, huomaat, miten se rikastuttaa elämääsi ja auttaa sinua löytämään rauhan ja tasapainon kiireisen maailman keskeltä. Voit lukea lisää Mindfulnessista aikaisemmasta blogikirjoituksestani.

Lisää helposti arkeesi tietoista läsnäoloa uuden Mindful Maman oppaani avulla.