Blogi

Tietoinen vanhemmuus

Miten olla rauhallisempi ja tietoisempi vanhempi? Mindful -hetki podcast jakso #65

Tänään puhutaan tietoisesta vanhemmuudesta; miksi tietoisuus on niin tärkeää vanhemmuudessa ja miten olla rauhallisempi ja tietoisempi vanhempi? 

Mitä on tietoinen vanhemmuus? 

Vanhemmuus on ainutlaatuinen matka, joka tarjoaa monia ilon hetkiä, mutta myös haasteita. Miten sitten voisi navigoida vanhemmuuden polkua niin, että se tukee lapsen kasvua ja samalla auttaa minua vanhempana kasvamaan ja olemaan tietyllä tapaa “parempi vanhempi? 

Yksi vastaus tähän kysymykseen on tietoinen vanhemmuus.

Tietoinen vanhemmuus on lähestymistapa, joka perustuu tietoisuuteen, läsnäoloon ja myötätuntoon. Se tarkoittaa tietoista valintaa olla tietoinen omista ajatuksista, tunteista ja reaktioista vanhemmuuden tilanteissa. 

Tietoiset vanhemmat pyrkivät olemaan läsnä ja kiinnittämään huomiota siihen, mitä heidän lapsensa tarvitsevat, mutta huomioivat myös omat tarpeensa vanhempana, kuten oman hyvinvoinnin tärkeyden. 

Tutustuin itse tietoiseen vanhemmuuteen mindfulnessin kautta ja olen pyrkinyt toteuttamaan sitä pienin askelin vanhemmuuden matkallani. Mikään ei toki koskaan ole täydellistä (pakko muistuttaa tästä) ja tietyllä tapaa tietoisuus luo tuskaa, kun ymmärtää itseään ja käytösmallejaan paremmin, sitä saattaa myös helposti tuomita itseään… siksi tärkeintä onkin harjoittaa myös itsemyötätuntoa ja ymmärtää, ettei täydellistä vanhempaa ole olemassa ja vaikka olisin maailman tietoisin vanhempi niin virheitä tulee silti tekemään. Se on täysin inhimillistä. 

Mitä hyötyä tietoisesta vanhemmuudesta on? 

1. Syvempi yhteys lapseen: Tietoinen vanhemmuus auttaa rakentamaan syvempiä ja vahvempia yhteyksiä lapseen.. Kun on täysin läsnä ja kuuntelee lapsen tarpeita ja tunteita, voi vastata hänelle tavalla, joka luo luottamusta ja tärkeää turvan tunnetta.

2. Stressinhallinta: Mindfulnessin eli tietoisuuden harjoittaminen auttaa hallitsemaan stressiä paremmin. Tunnistaessasi omat stressireaktiosi voit reagoida niihin tietoisesti sen sijaan, että antaisit niiden hallita itseäsi.. Tämä vaikuttaa positiivisesti myös perheen ilmapiiriin.

3. Empatian Kehittäminen: Tietoinen vanhemmuus edistää empatian kehittymistä. Kun ymmärrät paremmin omia tunteitasi, voit myös paremmin ymmärtää ja tulla toimeen lapsei tunteiden kanssa. Tämä auttaa olemaan paremmin tukena lapselle vaikeinakin hetkinä. 

4. Lapsen itsetunnon tukeminen: Tietoinen vanhemmuus auttaa antamaan lapselle positiivisen itsetunnon. Kun kohtaat lapsen myötätunnolla ja hyväksyt hänet sellaisina kuin hän on, myös lapsi oppii rakastamaan ja hyväksymään itseänsä sellaisena kuin on. Tietoisuus auttaa myös tunnistamaan helpommin oman lapsen vahvuuksia ja niitä voi tukea paremmin lapsuuden aikana. 

5. Oman hyvinvoinnin parantaminen: Tietoisuuden harjoittaminen voi myös parantaa omaa hyvinvointiasi. Kun opit tunnistamaan omat tarpeesi ja asettamaan itsellesi terveitä rajoja, voit paremmin huolehtia itsestäsi ja olla parempi vanhempi lapsellesi. Hyvinvoiva vanhempi = hyvinvoiva lapsi. 

Lopuksi

Tietoinen vanhemmuus ei ole täydellisyyden tavoittelua vaan matka kohti parempaa vanhemmuutta. Parempaa ja tietoisempaa sinua. Se voi olla haasteellista, mutta sillä on valtava potentiaali tuoda enemmän rauhaa, iloa ja yhteyttä perheeseen. 

Kokeile näitä jakson vinkkejä, lataa meidän ilmainen Mindful Maman opas ja anna itsellesi lupa olla tietoinen vanhempi, ja katso, miten se voi rikastuttaa sinun ja lastesi elämää.