Blogi

Tunneäly ja tunteiden johtaminen

Tunteiden johtaminen – Tulevaisuuden supervoima! – Camilla Tuominen | Mindful -hetki podcast #64

Tiedätkö, mitä yhteistä on mindfulnessilla ja tunneälyllä? 

Paljonkin! Tunneäly on kyky havaita ja hallita omia tunteita sekä ottaa tunteista oppia omaan ajatteluun. 

Tunneälykykyihin kuuluvat tunteiden tiedostaminen itsessä ja toisissa sekä omien tunteiden ilmaiseminen. Juuri näitä taitoja harjoittelet mindfulness -harjoituksissa, kun esimerkiksi opettelet kuuntelemaan ja tiedostamaan kehon tuntemuksia ja niiden syitä. 

Tunneäly on tärkeä osa tietoisuustaitoja.

Tunneäly on ominaisuus, jota sinunkin on mahdollista oppia ja kehittää. Tunnetaitojen harjoittelu alkaa itsehavainnoinnista ja reflektoinnista. 

Tunneälykäs ihminen osaa tunnistaa, nimetä ja hallita tunteita.

Itsetunto ja elämänhallinta kehittyvät tunneälyn mukana. Tunneälyn avulla voidaan hallita sisäisiä ja ulkoisia uhkia sekä ratkaista asioita tasapainoisesti. 

Luonnollisesti tällaiset taidot ovat keskeisiä kaikissa ihmisisuhteissa, niin työelämässä, kuin vanhemmankin roolissa on hyvä olla tunnetaidot hallussa. 

Lue alta viikon mindful -vinkki tunnetaidoista ja kuuntele viikon Mindful -hetki podcast jossa mukana palkittu puhuja ja väitöskirjatutkija, tietokirjailija ja kuvittaja Camilla Tuominen.

5 keinoa edistää tunneälyä

1. Opi tuntemaan itsesi

Tätä voit harjoitella esimerkiksi kysymällä itseltäsi joka aamu, mitä haluat tehdä tänään. Ilalla voit analysoi mitä tunsit päivän aikana.Oletko toiminut siten kuin halusit? Oletko ilmaissut tai puolustanut itseäsi omien arvojesi mukaisesti? Kirjoita nämä kohdat muistiin. 

2. Hyväksy ja kohtaa tunteesi. On helppoa kieltää joitakin tunteita, olivat ne sitten millaisia tahansa. On kuitenkin tärkeää myöntää itselleen, mitä tunteita tuntee. Jotkut tunteet saattavat tuntua häpeällisiltä, mutta ne pitää kuitenkin kohdata.

3. Lisää empatiaa
Mitä jos yrittäisit eläytyä jonkun sellaisen ihmisen asemaan, joka saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi? Yritä “laittaa itsesi heidän kenkiinsä” ja ehkäpä löydät sen, mikä heidän takanaan piilee: epävarmuus, alhainen itsetunto…

4. Tunnista ennakkoluulosi kanssakäymisissä
Tulkinnat ovat monien ihmissuhteiden kompastuskiviä. Huomaa myös, että omista syistään jokainen meistä on tässä hetkessä erilainen kuin eilen tai viime vuonna.

5. Kun teet virheen ole armollinen
 Viisasta on todeta esimerkiksi: ”Tässä kohtaa erehdyin, tein väärän tai huonon valinnan. Se ei kuitenkaan merkitse, että olisin kokonaan huono, vaan ihan hyvä tyyppi”. Voit myös miettiä, mitkä ulkoiset olosuhteet, vaikkapa stressi tai huolet vaikuttivat siihen, että tuli virhe. On tavallista, että epäonnistumisen tapahduttua huomio kääntyy oman itsen sisälle, mistä seuraa itsesyytöksiä ja turhaa voimavarojen kulumista. Näin voi alkaa esimerkiksi työuupumus.
Kun opit ajattelemaan näin itsestäsi, osaat suhtautua armollisesti myös muille sattuviin erehdyksiin. 

5 keinoa joilla edistät lapsesi tunneälyä

Tunnista tunteesi. Tunnista, mitä tunnet. Joskus saatamme tuntea jotain, jota emme osaa tunnistaa tai ymmärtää. On tärkeää olla tietoinen siitä, että tällaisia tunteita on olemassa. Nimeä tunteesi joita tunnistat, näin opetat lapsellesi tunnesanoja ja niiden ilmaisua.

Hyväksy tunteesi. On helppoa kieltää joitakin tunteita, olivat ne sitten millaisia tahansa. On kuitenkin tärkeää myöntää, mitä tunteita tuntee. Jotkut tunteet saattavat meistä tuntua häpeällisiltä, mutta ne pitää kuitenkin kohdata. Kun puhut näistä avoimesti, oppii lapsesikin hyväksymään tunteensa. 

Hallitse tunteesi. Tunteita on mahdollista havainnoida ja sitten päättää, mitä tunteillensa tekee. Anna itsellesi ja tunteillesi aikaa tasoittua, kun tarvitsee. Lapsen kanssa voit yhdessä miettiä, miten tunteen voi purkaa, tai voiko sen ohjata toisella tavalla. Saa kiukuttaa mutta ei saa lyödä, voisiko tilalla vaikka tömistellä jalkoja tai puristaa kädet nyrkkiin. Usein, mitä pienempi lapsi on, sitä fyysisempää tunteiden kokeminen myös on.

Ilmaise itseäsi vapaasti. Kun olet päätöksesi tehnyt, suo itsellesi vapaus ilmaista tunnettasi niin kuin itse haluat. Ole rehellinen ja aseta rajoja. Jälleen lapsesi oppii nähdessään sinun käytöstäsi. 

Luo itse omat tunteesi. Tunteiden luominen itse on mahdollista. Tämä helpottaa elämää, niin henkilökohtaisesti kuin myös ihmissuhteita. Muista kuitenkin, että se vaikuttaa myös muihin ihmisiin, niin negatiivisesti kuin positiivisestikin. Lapsen kanssa voi keskustella millaisia tunteita koemme itse ja saatamme aiheuttaa muissa.